Linkovi

Ratni brod, pod imenom Njujork kršten od strane američke mornarice


Novi ratni brod, pod imenom Njujork, kršten je od strane američke mornarice u Nju Orleansu, a ceremonija je protekla u vrlo emotivnom tonu. Iako još nije ni isplovio, brod iza sebe već ima bogatu istoriju.

Možda se flaša nije razbila zbog jačine čelika koji drži ovaj transportni brod dugačak preko 200 metara. Američka mornarica je uložila milijarde dolara u njegovu izgradnju, ali pramac napravljen od sedam i po tona čelika prikupljenog od ostataka srušenih kua bliznakinja Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, ima neprocenjivu vrednost.

«Inspirativno je videti delove Svetskog trgovinskog centra transformisane u moćni ratni brod koji će štititi našu zemlju i braniti našu slobodu», kaže kongresmen iz Njujorka, Vito Fosela.

Delovi koji su nekada bili oslonac Svetskom trgovinskom centru, danas su oslonac ratnom brodu. Vatrogascima koji su u terorističkom napadu izgubili svoje voljene, posebno se dopada naziv broda.

«Izgleda kao Njujorčanin i prelep je», kaže vatrogasac Fi.

Parola ovog broda je «snaga je u žrtvovanju», a u ovom slučaju žrtvovali su se radnici iz Luizijane, koji su istovremeno pokušavali da ponovo izgrade svoje živote posle udara uragana Katrine, i koji su se vratili na posao samo dve nedelje posle tragične oluje.

Li Ajlpi je izgubio 29-ogodišnjeg sina Džonatana, koji je kao vatrogasac spasavao ljude posle terorističkog napada na Menhetnu. On kaže da oseća da njegov sin na neki način plovi brodom, a da će se talasi koje on pravi osetiti širom sveta.

U američkoj mornarici kažu da je ime svakog broda bitno jer ono posadi daje snagu. Znači da je posada broda Njujork u dobrim rukama.

XS
SM
MD
LG