Linkovi

SAD i dalje vode u svetu u korišćenju generatora na vetar


Sa rastom cene nafte, u Americi vidno raste eksploatacija energije vetra, koja je u 2007. dostigla rekord. Isti trend eksperti očekuju i ove godine.

U svom godišnjem izveštaju, neprofitna ekološka grupa Worldwatch Institute, ukazuje da Sjedinjene države i dalje vode u svetu u korišćenju generatora na vetar. Rendal Svišer je izvršni direktor Američkog udruženja za korišćenje energije vetra.

“Potrošja obnovljive energije je bila ogromna u 2007. Odnosno to je bila treća, rekordna godina za redom, s tim što je 2007. bila fantastična jer je energijom vetra proizvedeno 5.244 megavata struje. Dvostruko više nego rekordne 2006,“ kaže Svišer.

U Sjedinjenim državama je 2007. instalirano više novih generatora na vetar, a najavljeno je postavljanje još nekolko.

Vlasti Los Anđelesa su prošlog meseca postavile temelje za elektranu na vetar, koja će ujedno biti i najveća u Americi, u vlasništvu jedne gradske uprave.

”Ovo je samo početak jer za Los Anđeles više nije dovoljno samo da kupuje čistu energiju. On sada preuzima vođstvo na nacionalnom nivou u proizvodnji sopstvene energije,“ poručio je Viljaraigosa.

Gradonačelnik kaže da će do 2010. petina električne energije za potrebe grada biti proizvedena iz obnovljivih izvora. Očekuje se da će posle izgradnje projekta ”Pine Tree Wind“ na granici pustinje Mohave, oko 160 kilometara severno od Los Anđelesa, 80 generatora proizvoditi dovoljno električne energije za 56 hiljada domaćinstava.
Kalifornija je, medju američkim saveznim državama, prva počela da proizvodi električnu energiju korišćenjem vetra, a trenutno je druga po kapacitetu te proizvodnje iza Teksasa. Prema podacima Američkog udruženja za korišćenje energije vetra u 38 saveznih država ukupno se korišćenjem energije vetra proizvodi preko jedan odsto električne energije u SAD.

XS
SM
MD
LG