Linkovi

Predsednik Buš stavio veto na zakonski predlog koji bi ograničio metode koje koristi CIA


Predsednik Buš je stavio veto na zakonski predlog koji bi ograničio tehnike koje koristi Centralna obaveštajna agencija prilikom saslušavanja osumnjičenih terorista. Predsednik Buš tvrdi da teroristi i dalje prave zaveru za napad na Ameriku, tako da nije vreme da Kongres odbacuje tehnike saslušavanja za koje predsednik tvrdi da povećavaju bezbenost zemlje.

«Zakonski predlog koji mi je uputio Kongres bi oduzeo jedno od najvrednijih oruđa u ratu protiv terorizma – program Centralne obaveštajne agencije na osnovu kojeg se pritvaraju i saslušavaju terorističke vođe i operativci. Taj program je doneo kritične obaveštajne podatke koji su nam pomogli da sprečimo brojne napade.»

U svojoj nedeljnoj radio poruci, predsednik Buš je saopštio da je stavio veto na zakonski predlog koji je prošlog meseca usvojen i u Senatu i u Predstavničkom domu. Opozicione demokrate kažu da će iduće nedelje pokušati da nadglasaju veto, ali ne izgleda da će imati dovoljno glasova u oba kongresna doma – da bi obezbedili dvotrećinsku većinu. Zakonski predlog je trebalo da ograniči agente Centralne obaveštajne agencije na ukupno 19 tehnika saslušavanja dozvoljenih Armijskim priručnikom iz 2006. Tim priručnikom su zabranjene tehnike kao što je simulacija davljenja u vodi, lažno pogubljenje, hipotermija, batinanje i nanošenje opekotina. Iako kaže da Sjedinjene Države ne koriste mučenje, predsednik istovremeno tvrdi da Centralna obaveštajna agencija mora da bude u stanju da koristi – kako kaže – sigurne i zakonite postupke ispitivanja koji su van okvira koje određuje Armijski priručnik.

«Postupci u ovom priručniku su smišljeni da ih koriste vojnici koji saslušavaju zakonite borce, zarobljene na bojnom polju. Oni nisu predviđeni za obaveštajne profesionalce obučene za saslušavanje okorelih terorista.»

U pisanom saopštenju, senator iz Viskonsina Ras Fejngold ukazuje da je program saslušavanja Centralne obaveštajne agencije dostojan moralnog prekora, pravno neopravdan i ne čini zemlju bezbednijom. Fejngold kaže da je predsednikov veto neobjašnjiv i dodaje da je to samo nastavak predsednikovog nasleđa nepoštovanja vladavine zakona. Najsporniji od specijalnih postupaka saslušavanja koje koristi Centralna obaveštajna agencija je metod simulacije davljenja vodom, pri kojem je osoba koja se saslušava vezana za nagnutu dasku, a preko lica pokrivenog tkaninom na nižem kraju daske, sipa se voda. CIA je javno rekla da je tu tehniku koristila prilikom saslušavanja trojice zarobljenih pripadnika Al-kaide. Agencija je navodno zabranila tehniku 2006, a tvrdi da je nije koristila još od 2003.

XS
SM
MD
LG