Linkovi

Dokument Crne Gore i NATO biće predstavljen 11. marta u Briselu


Prezentacioni dokument individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) Crne Gore i NATO, biće predstavljen u utorak, 11. marta u sjedištu Alijanse u Briselu.

Dokument koji je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, predstaviće u Briselu crnogorski ministri inostranih poslova i odbrane, Milan Roćen i Boro Vučinić.

Roćen je ranije objasnio da IPAP, pored toga što je omogućio politički dijalog i konsultacije sa NATO-om, pruža mehanizme za koordiniranu pomoć zemalja NATO Crnoj Gori u procesu reformi.
P"IPAP obuhvata širok spektar reformi, ne samo u oblasti bezbjednosti i odbrane, već i u političkoj, ekonomskoj, ekološkoj, finansijskoj, administrativnoj i naučnoj sferi", kazao je Roćen.

On je dodao da IPAP ima i nezamjenjivu ulogu u procesu informisanja crnogorske javnosti i političkih aktera o karakteru i aktivnostima NATO-a.

Prema Roćenovim riječima, Dokument je do kraja kompatibilan sa Vladinom komunikacionom strategijom za evroatlanske integracije Crne Gore.

"Kroz njega se konsoliduju napori u reformi odbrane i pojačava interoperabilnost sa NATO-om, što je jedan od glavnih preduslova za naše članstvo u alijansi", rekao je Roćen.

On je napomenuo da je posebna vrijednost IPAP-a njegova kompatibilnost sa Nacionalnim programom integracije Crne Gore u Evropsku uniju, koji je u pripremi i koji će u najskorije vrijeme biti finalizovan.

Roćen je objasnio da će Crna Gora, odmah nakon predaje Prezentacionog dokumenta, u saradnji sa NATO-om početi izradu IPAP plana.

Taj plan će proisteći iz prioriteta u reformama sadržanim u Prezentacionom dokumentu i biće zajednički dokument Crne Gore i NATO-a.


XS
SM
MD
LG