Linkovi

Gajenje orhideja sve popularnije sa pojavom međunarodnih uzgajivača


Uzgajivači orhideja pokušavaju da obezbede svoje mesto u globalnoj trgovini cvećem, koja dostiže i do nekoliko milijardi dolara svake godine. Neki od njih iz Južne Amerike i Azije, ukrštaju biljke kako bi dobili jedinstvene vrste i time zadovoljili sve veću potražnju.

Za ljubitelje orhideja može biti teško da ocene koliko biljaka je previše. U Amazonija Orhidejama, na domak Majamija, nalazi se preko 100 hiljada biljaka koji se proaju kolekcionarima u zemlji i inostranstvu. Eksl Kahiz ovde gaji retke vrste orhideja.

«Specijalizovani smo u uzgajanju velikog cveća, raznih boja – belih, ljubičastih i plavih. Što veći cvet, to bolje za nas,» kaže Kahiz i dodaje da su poznati po katleja orhidejama iz Venecuele odakle je njegova porodica potekla. Ovde su i biljke iz Indonezije, sa Filipina i iz drugih krajeva, koje se onda ukrštaju sa različitim cvećem kako bi se dobile jedinstvene šare ili oblik latica.

«U poslednjih nekoliko godina mušterije traže crvene i žute, te smo zbog toga počeli da ih ukrštamo,» objašnjava Kahiz.

On kaže da je orhideji potrebno sedam godina da iz semena izraste u cvet koji može da se proda, ali da se, po njegovom mišljenju, investicija njegove porodice isplatila.

«Trenutno se takmičimo sa ružama i poinsetijama za Božić. Znači, da, veoma je teško probiti se na to tržište,» zaključuje Kahiz.

Američki sekretarijat za poljoprivredu objavio je da prodaja orhideja raste velikom brzinom, i da iznosi više od 100 miliona dolara svake godine. Njihova popularnost je zaslužna i za mnogobrojne izložbe, kao što je Svetska izložba orhideja u Majamiju ove godine.

Mnogi ljubitelji dolaze da bi dopunili svoje kolekcije novim cvećem. Džejms Arnold traži nove vrste koje bi dodao svojoj kolekciji od 150 orhideja.

«Volim neku neobičnost, kao što je korenje koje viri, ili drugačije boje koje se ne mogu često videti,» objašnjava on.

Orhideje su teže za uzgajanje od drugih biljaka i cveća, zbog toga što zahtevaju preciznu kontrolu temperature, svetla i hrane. Eron Kim iz Orhideja sa Havaja, kaže da je upravo zbog toga većina njegovih mušterije zainteresovana.

«Ljudi vole to što nije lako uzgajati orhideje, i vole da vide krajnji rezultat kada biljka procveta,» kaže Kim.

Potraga za novim bojama i vrstama je otvorila nove poslovne mogućnosti za uzgajivače sa Tajvana, iz Singapura, i Centralne i Južne Amerike. Najveći problem predstavlja dopremanje tog osetljivog cveća, kaže Liu Čeng-Nan, direktor grupe trgovaca cvećem sa Tajvana.

«Trgovinske zabrane dosta štete uzgajivačima orhideja, ali nadam se da će se zakoni promeniti, što bi definitivno omogućilo veću međunarodnu trgovinu,» smatra on.

Uzgajivači se takmiče za nagrade, a ovogodišnje najviše priznanje je dodeljeno Amazonija Orhidejama za azijatske vrste koje je porodica Kahiz kupila na rasprodaji pre nekoliko godina. Eksl Kahiz kaže da su sudije bile impresionirane veličinom biljke i stotinama malih cvetova.

«Ta biljka zahteva mnogo truda jer retko uspeva van prirodne okoline u kojoj raste,» kaže Kahiz.

Kahiz smatra da će mu ta nagrada, i još nekoliko ranije osvojenih, pomoći da učvrsti reputaciju kompanije i proda više orhideja u budućnosti.






Povezani članci

XS
SM
MD
LG