Linkovi

Koštunica: Vlada nema jedinstvenu politiku o Kosovu, to je kraj i vraćamo mandat narodu


Vlada Srbije ne funkcioniše i 10. marta će uputiti obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, izjavio je danas premijer Vojislav Koštunica.

Na konferenciji za novinare u vladi, Koštunica je rekao da vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja - Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Ako vlada nema jedinstvenu politiku, ne mož da funkcioniše, to je kraj i vraćamo mandat narodu, rekao je Koštunica.

On je najavio da će vlada na sednici 10. marta utvrdi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, za kada su raspisani i pokrajinski i lokalni izbori.

Upitan da li će DS podržati inicijativu, kazao je da je ovo je najcelishodnije rešenje, jer bi u slučjau ostavke zbog proceduralnih rokova bio probijen termin i izbori ne bi mogli da se održe 11. maja.

Ovo je najbolje rešenje - bili su izbori, formirana je jedna vlada, ta vlada funkcionisala je jedno vreme, u krupnom pitanju nije se moglo postići jedinstvo, a vlade padaju i zbog manjih razloga, naveo je Koštunica.

Predsednik vlade i lider Demokratske stranke Srbije je odrečno odgovorio na pitanje da li je pre odluke da se predloži raspuštanje skupštine pregovarao sa Srpskom radikalnom strankom o podršci manjinskoj vladi ili formiranju nove većine.

Koštunica je naveo da je od koalicionog partnera očekivao podršku da se od EU jasno zatrazi da razjasni koje granice Srbije priznaje.

"Nije bilo saglasnosti u vladi da se to pitanje jasno postavi i zato je bilo preglasavanja i ispoljeno je nejedinstvo", naveo je.

Naglasio je da "sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o EU - sve hoće u EU, ali su razlike - da li sa Kosovom ili bez njega".

DS: Odluka Koštunice - demokratska

Odluka premijera Vojislava Koštunice da zatraži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj, u skladu je sa demokratskim principima i demokratskim vrednostima i Demokratska stranka smatra da je to i najbolje rešenje, izjavila je šef poslaničkog kluba DS Nada Kolundžija.

Dinkić: Častan potez Vojislava Koštunice

Lider G17 plus Mladjan Dinkić ocenio je da je potez premijera Vojislava Koštunice da zatraži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj, "častan, demokratski i jedino racionalan u ovom trenutku". Dinkić je rekao da G17 plus smatra da su izbori na svim nivoima 11. maja najbolji način za razrešenje sadašnje krize.

SRS: Očekivana odluka Koštunice

Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je bilo očekivano da premijer Vojislav Koštunica zatraži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 11. maj.Todorović je ocenio da je to bilo i "logično posle prethodne izjave Koštunice da nema poverenja u svoje koalicione partnere - Demokratsku stranu i G17 plus".


LDP: Prilika da se promeni pogrešna politika

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su novi parlamentarni izbori prilika za konačni raskid sa politikom koja je podelila građane Srbije, a zemlju posvadjala sa gotovo čitavim svetom. Jovanović je rekao da 11. maj "ne sme biti dan" u kojem će biti promenjeni samo premijer i ministri, već i pogrešna politika - stvaranjem novog sistema vrednosti koji će Srbiji omogućiti evropsku budućnost.

SPS i Palma: Izbori neće doneti ništa novo

Opoziciona Socijalistička partija Srbije, ali i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković-Palma ocenili su da je odluka o rapisivanju vanrednih parlamentarnih izbora loša.
Lider SPS Ivica Dačić obrazložio je da je odluka loša, jer će Srbija ostati bez najvažnijih državnih institucija u vreme najveće borbe za odbranu Kosova i Metohije.

XS
SM
MD
LG