Linkovi

Lutovac: Odnosi Srbije i Crne Gore moraju da budu dobri i primer drugima


Odnosi Srbije i Crne Gore moraju da budu dobri i primjer svim drugim, rekao je danas novoimenovani ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac. On je kazao da dolazi u delikatnom trenutku s obzirom na dešavanja u vezi sa Kosovom i činjenicu da su i Srbija i Crna Gora u procesu tranzicije.

Iako ambasada Srbije još nije formirana u punom kapacitetu, a na pronalaženju adekvatne lokacije se još radi, ambasador Lutovac odlučan je da doprinese što boljim odnosima Crne Gore i Srbije koji će biti primjer drugima On tvrdi da odnosi dvije države ne smiju da zavise od toga ko je na vlasti i dodaje:

''Dolazim u trenutku koji nije bez napetosti s obzirom na dešavanja u vezi sa Kosovom i u trenutku kada su i Srbija i Crna Gora još u procesu tranzicije i kada rešavaju mnoge prepreke na tom putu. Očekujem da tamo gde ima problema, da će se oni rešavati i to će, pre svega, biti moja misija''.

Pitanje priznavanja Kosova biće jedna od tema na prvim zvaničnim radnim sastancima sa crnogorskim zvaničnicima, rekao je Lutovac, podsjećajući da je stav vlade Srbije poznat:

''U Srbiji se sa posebnom pažnjom očekuje kakva će biti reakcija Podgorice i očekuje se, dakle, da se uvažavaju pozicije i stavovi Srbije, a poznato je kakav je odnos vlasti u Srbiji prema zemljama koje priznaju Kosovo''.

Što se tiče dosadašnjeg odnosa zvanične Podgorice prema pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova, Lutovac nema zamjerki:

''Crna Gora i njeni zvaničnici, o pitanju Kosova, davali su uzdržane izjave koje su uvažavale interes stabilnosti u samoj Crnoj Gori, a potom i u regionu. Takav stav bio je prihvatljiv za Srbiju. Načelno gledano, to je najbolji pristup celom problemu''.

Kada je u pitanju crnogorski Ustav i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, Lutovac nije mogao da potvrdi teze prosrpske opozicije da su Srbi obespravljeni. On očekuje dobre privredne veze Srbije i Crne Gore i ocjenjuje da je ta saradnja na zavidnom nivou:

''Crna Gora je treći spoljno-trgovinski partner Srbije, a Srbija Crnoj Gori prvi. To je polazna osnova koja je, prosto, indikator političarima da vide u kojem pravcu treba da idu i najviši politički odnosi''.

Srpski ambasador naglasio je da zadovoljava diplomatski preduslov – da voli i zemlju iz koje dolazi i zemlju u koju odlazi.

XS
SM
MD
LG