Linkovi

Vredna kolekcija u podrumu muzeja umetnosti u Teheranu


Danas govorimo i o remek-delima, koja se, umesto u muzejima, nalaze u Iranu, daleko od očiju javnosti. Novinaru televizijske mreže ABC je međutim omogućen ekskluzivan pristup umetničkom blagu, koje je malo ko do sada imao priliku da vidi.

Jedna od najboljih svetskih kolekcija modernih umetničkih dela zaključana je u podrumu muzeja umetnosti u Teheranu. Samo mali broj zapadnjaka je imao priliku da vidi ova remek dela.

Televizijska ekipa ABC je međutim prva iz Sjedinjenih Država kojoj je dozvoljeno da uđe u trezor u kome se nalazi ova neprocjenjiva kolekcija, koju sadašnji iranski režim odbija da izloži. Među skrivenim remek delima je, kako kažu, nabolje ostvarenje Džeksona Poloka van Amerike, kao i triptih Pabla Pikasa iz 1937. Kolekcija, koju je sakupio šah i njegova supruga, bila je poklon iranskom narodu.

Muzej, u kome su dela trebalo da budu izložena, otvoren je 1977, ali se nekoliko meseci kasnije dogodila iranska revolucija. Šah je svrgnut sa prestola, vlast je preuzeo Ajatolah Homeini i ova, kako se smatralo, dekadentna zapadna umetnička djela zaključana su u podrumu. Među njima Vinsent van Gog, autoportret Dijega Rivere, te portreti Mika Džegera, Džeki Kenedi i Merlin Menro, koje je uradio Endi Vorhol.

Iranci tvrde da je kolekcija, trenutno procenjena na oko 3 milijarde dolara, bezbedna u ovom klimatizovanom podrumu. Kolekcionari širom sveta već su ponudili da je otkupe, ali su iranski zvaničnici saopštili da nije na prodaju. Takođe najavljuju da će da je prošire i jednog dana ponovo izlože.

XS
SM
MD
LG