Linkovi

Deo vladajuće koalicije predlaže prevremene parlamentarne izbore


Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da više nema poverenja u koalicione partnere DS i G17 Plus da se iskreno bore za očuvanje Kosova i priznao da je Vlada u velikoj krizi jer nije bilo spremnosti da donese odluku da Srbija samo kao celovita država može postati član EU. I potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić saglasna je u oceni da je Vlada u ozbilnoj krizi nastaloj zbog nepremostivih razlika kojim putem treba da ide Srbija.

Dok jedni misle da će Kosovo odbraniti tako što će Srbiju izolovati od Evrope, G17 plus veruje da samo ekonomski jaka Srbija, integrisana u EU, ima šansi da sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet, rekla je Suzana Grubješić i ocenila da je takve nepremostive razlike moguće rešiti samo na vanrednim parlamentarnim izborima.

I šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija smatra da su izbori izlaz iz političke krize, ukoliko se promeni cilj vladajuće koalicije o ubrzanim evropskim integracijama.

Analitičari aktuelnu krizu smatraju najozbiljnijom od formiranja Vlade. Sociolog Vladimir Vuletić ističe da su se u Vladi ispoljile strateške razlike i navodi da bi raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora odgovaralo Demokratskoj stranci i Srpskoj radikalnoj stranci, ali ne i Demokratskoj stranci Srbije premijera Vojislava Koštunice. A docent Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović smatra da su izbori manje realna opcija od koalicije premijera Koštunice sa radikalima jer :

“Koštunici uopšte ne odgovaraju brzi prevremeni izbori pošto je njegov rejting katastrofalno nizak i zato bi verovatno glavni problem Demokatske stranke Srbije bio da se izbori da pređe izborni cenzus.”

I profesor Zoran Stojiljković smatra da će zbog svakodnevnog produžavanja agonije verovatno biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, ali ističe da je moguća i nova vladajuća i parlamentarna većina.

XS
SM
MD
LG