Linkovi

Ren: Crna Gora ostvarila progres-Brisel za saradnju sa Beogradom


Crna Gora je ostvarila progres u evropskim integracijama, a dalji tempo napredovanja zavisi od dinamike sprovođenja reformi, kazao je danas u Podgorici evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Oli Ren je na konferenciji za novinare sa premijerom Milom Đukanovićem
istakao da je Crna Gora u posljednje vrijeme ostvarila „vrlo solidan progres“ u procesu evropskih integracija.

„Tempo progresa Crne Gore ka Evropskoj uniji zavisi od dinamike implementacije reformi na terenu. To će biti odlučujuće za dalje orake Crne Gore na putu evropskih integracija“.

Evropski komesar za proširenje je naveo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja solidan temelj za dalji ekonomski i institucionalni razvoj Crne Gore.
On je naveo da u narednom periodu treba dati prioritet nastavljanju jačanja vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju administativnih kapaciteta i širenju unutrašnjeg konsenzusa o pitanjima izgradnje države.

„Došao sam da ohrabrim Crnu Goru, jer zaista postoje razlozi za to. Već je ostvaren solidan progres tako da sada taj zamajac samo treba nastaviti“.

Evropski komesar je naveo da će se u narednom periodu raditi i na stvaranju uslova za bezvizni režim Crne Gore sa EU.

Crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je da puna evropska i evroatlanska integracija ostaje strateški prioritet Crne Gore.

„Osnovni radni prioritet nove Vlade je dalji ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore s ciljem dostizanja višeg kvaliteta života svakog građanina, što će ujedno značiti i ulaznicu za punopravno članstvo u EU i NATO“.

Đukanović je istakao da su prioriteti nove Vlade Crne Gore u apsolutnom saglasju sa očekivanjima EU od Podgorice. Po njegovim riječima, to je jedini put ka učvršćivanju unutrašnje stabilnosti Crne Gore i njene jasnije evropske perspektive i ujedno značajan doprinos regionalnoj bezbjednosti.

Premijer je kazao da se u Vladi intenzivno razmišlja o trenutku kada će Crna Gora pokrenuti inicijativu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, navodeći da će taj potez biti u realizovan u punoj koordinaciji sa Briselom.

Upitan za odnos EU i Srbije, Ren je kazao da je Brisel opredijeljen za saradnju sa Beogradom, ali da je sada srpska strana na potezu:

‘’Mi ostajemo opredijeljeni za evropsku perspektivu Srbije i njenu integraciju u punopravno članstvo EU. Na narodu Srbije i njenom rukovodstvu je da definišu svoj izbor. Mi ćemo biti spremni za to kada Srbija bude spremna i nadamo se da će to biti što prije’’.

Đukanović je rekao da Srbiji jedino može preporučiti evropski put, navodeći da je iluzija vjerovati da postoji drugi pravac.

Evropski komesar za proširenje se obratio i poslanicima Skupštine Crne Gore, navodeći da parlament ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG