Linkovi

Evro dostigao novu rekordnu vrednost u odnosu na američki dolar


Evro je juče dostigao novu rekordnu vrednost u odnosu na američki dolar, samo dan pošto je britanska funta prekoračila dvostruku vrednost američke valute. Loše vesti sa finansijskih tržišta i strah od ekonomske recesije, u Americi analitičari vide kao primarne uzorke pada dolara, mada neki eksperti tvrde da niska vrijednost američke valute i nije tako loša stvar.

Rast evra će nemačke automobile, francuska vina i druge uvozne evropske artikle učiniti skupljim na američkom tržištu. To bi ovdašnje turiste moglo da odgovori od odlaska na stari kontinent, mada njujorški broker Petrik D'Anđelo ukazuje da slab dolar neke američke proizvode čini atraktivnijim.

"Zbog slabijeg dolara, ne samo što turisti dolaze da posete Ameriku i troše ovde, slab dolar privlači i investitore. I to ne samo one koji žele nekretnine na Menhetnu. Tako da mislim da za američku ekonomiju uopšte nije loše što dolar slabi u odnosu na druge vodeće valute."

Činjenica je da je pad dolara omogućio značajno povećanja izvoza tokom protekle godine. Den Nort, glavni ekonomista kreditne kompanije Euler Hermes, to ovako objašnjava.

"Slab dolar je dobar za izvoznike, jer recimo proizvodi koji su u Evropi koštali 100 evra, sada – zahvaljujući slabijem dolaru - koštaju upola manje", kaže Den Nort.

Slab dolar pojeftinio je i neke sirovine, naftu i gas na evropskom tržištu.

Iako su nedavne odluke Federalnih rezervi da smanje ključne kamatne stope pomogle da se dolar donekle oporavi, profesor ekonomije na univerzitetu Njujorka, Tomas Kuli kaže da su niže kamatne stope delom odgovorne za pad vrednosti američke valute.

"Kamatne stope su u Evropi ostale visoke, što Evropu čini atraktivnijom destinacijom za novac. Rezerve se umesto dolarskih počinju pretvarati u druge valute i dolar donekle zbog toga slabi."

Pad dolara, međutim, brine poslodavce u Evropskoj uniji, koji strahuju da bi se to negativno moglo odraziti na tržištu rada. Evropski sindikati zatražili su od Evropske centralne banke da snizi kamatne stope kako bi dolar ojačao i time se poboljšao balans spoljnotrgovinske razmene sa Amerikom.

XS
SM
MD
LG