Linkovi

SAD: Sukob senatora Hilari Klinton i Baraka Obame postaje sve žešći


Klintonova i Obama, u pokušaju da osvoje demokratsku predsedničku nominaciju, sve više pribegavaju vođenju prljave kampanje, koja bi, kako pojedini strahuju, mogla naškoditi demokratskoj stranci.

Niko nije očekivao od kampanje Hilari Klinton da implicira da je Barak Obama uključen u sveobuhvatnu zaveru desnice. Senatorka iz Njujorka je međutim upravo to uradila, nakn što je Obama optužio Klintonovu za netransparentnost, jer odbija da objavi podatke o porezu koji plaća.

“Ne verujem da se predsednička nominacija demokratske stranke može osvojiti imitiranjem Kena Stara.“

Postavlja se pitanje da li je podsećanje na aferu u vezi sa Monikom Levinski i istragu koju je sprovodio tadašnji specijalni tužilac Kenet Star pravi način da se vodi kampanja. Pojedini analitičari smatraju da jeste jer su se mnogi saosećali sa bivšom prvom damom u tom periodu. Takođe, to je sve deo njene ofanzivne taktike u sukobu sa senatorom iz Ilinoja. Klintonova, okružena penzionisanim generalima, tvrdi i da Barak Obama nije spreman da bude vrhovni komandant.

“Kada izbije kriza, bilo u 3 sata popodne ili ujutru, nema vremena za govore ili obuku za predsedničku funkciju.”

Senator Obama se do sada uzdržavao od otvorenih napada, što brine pojedine njegove podržavace, koji smatraju da u politici, kao i u bejzbolu, dobri momci uvek budu poslednji.
Obama je gostujući na ABC, međutim kazao da to nije razlog zašto je ušao u izbornu trku.

“Važno je da ne zaboravimo da se ja ne borim za predsedničku nominaciju kako bih ulazio u sukobe sa senatorkom Klinton, već da bih objasnio kako mogu pomoći američkom narodu.”

Republikanska stranka je u međuvremenu kupila internet domene koji će poslužiti za diskreditaciju demokratskog kandidata u novembru. Trošak republikanaca je bio dvostruko veći jer još ne znaju da li će napadati Obamu ili Klintonovu.

XS
SM
MD
LG