Linkovi

Nastavljaju se podele u vladajućoj koaliciji oko predloga rezolucije


Nastavljaju se podele u vladajućoj koaliciji oko predloga rezolucije o zaštiti integriteta i suvereniteta Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama koju je predložila Srpska radikalna stranka.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da predložena rezolucija ima za cilj prekid procesa evropskih integracija i da predstavlja kršenje principa na kojima je Vlada formirana. Demokratska stranka neće da obara Vladu jer je zbog situacije na Kosovu i ekonomskih prilika potrebna punastabilnost svih institucija, rekao je Tadić i naglasio da će Vlada opstati sve dok sprovodi pet principa na osnovu kojih je formirana, uprkos eventualnom usvajanju te rezolucije u Parlamentu. Nesumnjivo je da bi glasanje za Rezoluciju u Parlamentu bilo narušavanje tih pet principa, a tek ćemo razgovarati ako bi neka od članica koalicije kršila tih principa kroz rad Vlade, rekao je Tadić i zatim istakao da bi smena predsednika Skupštine Olivera Dulića značila pad Vlade i formiranje nove skupštinske većine.

Vlada Srbije većinom glasova odbacila je predlog rezolucije, protiv se izjasnilo 15 ministara iz Demokratske stranke i G17 plus, dok je taj dokument podržalo sedam ministara Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Ovakva podela za ministra za Kosovo Slobodana Samardžića znak je duboke krize Vlade. Više ne postoji zajednička politika Vlade prema Evropskoj uniji i Kosovu, rekao je Samardžić i izneo uverenje da će rezolucija biti usvojena i da će biti obavezna za Vladu. A ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da postoje ozbiljne razlike oko suštinskog pitanja evropskih integracija Srbije i zatim dodao da će :

“Vlada nastaviti da postoji ukoliko se nađe zajednički jezik oko te teme, u suprotnom vrlo brzo će se videti kakva je perspektiva političkih odnosa.”

Partija premijera Vojislava Koštunice Demokratska stranka Srbije saopštila je da će početkom iduće nedelje odlučiti na koji će način biti razrešena kriza u vladajućoj koaliciji.

XS
SM
MD
LG