Linkovi

Ognjanova: Komitet za zaštitu novinara zabrinut zbog napada na B92


Međunarodni komitet za zaštitu novinara uputio je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u kome se izražava zabrinutost zbog nedavnih napada na radio-televiziju B92 i urednika Verana Matića, koji su počeli nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Kordinator za Evroaziju Nina Ognjanova kaže, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, da bi srpska vlada trebalo da osudi nasilje i pretnje upućene ne samo toj stanici, već i svim novinarima čije mišljenje se razlikuje od stava vlade ili srpske javnosti.

Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, zabrinut je zbog napada na B92, koji su kulminirali opsadom stanice 21. februara, kao i zbog nastavka pretnji toj nezavisnoj stanici-kaže za naš program koordinator za Evropu i centralnu Aziju Nina Ognjanova.

“Govorimo o eksplicitnim i otvorenim pretnjama smrću, pretnjama da će biti zapaljena zgrada B92 i ubijeni novinari te stanice, uključujući i urednika Verana Matića. Zato smo bili primorani da pišemo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i zatražimo da pozove vladine zvaničnike da ispitaju ove napade na pravovremen, efikasan i sveobuhvatan način i počinioce privedu pravdi što je pre moguće.”

Ognjanova ističe da je komitet uznemiren i zbog nedavnih izjava visokih vladinih zvaničnika, uključujući premijera Vojislava Koštunicu i ministra za infrastruktura Velimira Ilića, koji su opravdali nasilje nakon proglašenja nezavisnosti Kosova kao patriotski čin ili izraz demokratije.

“Reč je o opasnim izjavama naročito kada se ima u vidu da su ih saopštili visoki zvaničnici. Takve izjave zahtevaju hitnu reakciju i trebalo bi da prestanu. Srpska vlada bi trebalo da osudi nasilje protiv novinarskih kuća, uključujući B92, i da zaštiti sve srpske novinare bez obzira da li se njihov stav razlikuje ili ne od stava vlade i ukupne javnosti.”

Komitet za zaštitu novinara, navodi Nina Ognjanova, nada se da će dobiti odgovor od srpskih vlasti.

“Pažljivo pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa novinarima posebno sa B92 i reagovaćemo adekvatno na buduće poteze srpske vlade u rešavanju pretnji i nasilja protiv medija.”

XS
SM
MD
LG