Linkovi

Proširenje na Balkan na dnevnom redu ministarskog samita NATO u Briselu


Ministri inostranih poslova članica NATO diskutuju u Briselu o potrebi za većim brojem vojnika Alijanse u Avganistanu i nadama tri balkanske države da će na predstojećem samitu u Bukureštu dobiti poziv da se priključe Savezu.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i britanski sekretar za inostrane poslove Dejvid Miliband uvereni su da će NATO saveznici obezbediti dovoljno vojnika koji bi trebalo da budu raspoređeni na nemirnom jugu Avganistana. To je saopšteno nakon što je Kanade zapretila da će povući svoje trupe iz borbenih zona u južnom Avganstanu, ukoliko i druge članice Alijanse ne pošalju svoje vojnike na prve linije fronta.

Kanada, Britanija i Holandija pridružile su se Sjedinjenim Državama u najvećem delu borbenih operacija protiv talibanskih pobunjeniika na nemirnom jugu Avganistana.

Prošlog meseca, glavnokomandujući snaga NATO , general Džon Kredok, izjavio je da Savezu nedostaje najmanje 3.600 vojnika za stabilizaciju južnog Avganistana.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka diskutuje se o aspiracijama za članstvo Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Američki analitičari su na panelu (pročitajte više) koji je organizovala ovdašnja Helsinška komisija, ocenili da su tri države ispunile kriterijume za članstvo i da bi potencijalni veto Grčke na makedonsko člantsvo trebalo izbeći makar i privremenim rešenjem spora o imenu Makedonije.

Takođe je rečeno da situacija na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti i potencijalno političko okretanje Beograda ka Moskvi, daje argument više da NATO primi Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju i nađe se na svim granicama Srbije.

XS
SM
MD
LG