Linkovi

Svedočanstvo mračnih dana ropstva u Americi


Februar je u Sjedinjenim Državama mesec afroameričke istorije, kada se proslavljaju dostignuća Afroamerikanaca i njihovih predaka. Taj period služi i za podsećanje na mnoge teškoće s kojima su se suočavali u prošlosti. Među najbolnijim epizodama u američkoj istoriji, svakako je ropstvo, kada se trgovalo muškarcima i ženama afričkog porekla, koj su bili primorani na težak rad bez ikakve nadoknade. U Aleksandriji, malom gradu u severnoj Virdžiniji, u blizini Vašingtona, nedavno je otvoren muzej koji svedoči o patnjama robova u toj državi.

Novi muzej, u kome su izloženi predmeti iz mračnih dana trgovine robovima u Americi, otvoren je u podrumu, u kome su u prošlosti držani robovi.

«U udžbenicima iz istorije nećete naći mnogo detalja o domaćoj trgovini robljem,» kaže Lavern Četmen, predsjednica građanske lige, ističući da je Aleksandrija bila centar te trgovine.
Lavern je pokrenula ideju o otvaranju muzeja, poznatog pod imenom Freedom House i to u zgradi u kojoj se nekada odvijala najveća trgovina robljem u zemlji.

Robovi su uglavnom dolazili iz sjevernog dijela Amerike, gdje je industrijalizacija počela da zamjenjuje ekonomiju zasnovanu na ropstvu. U toj zgradi su prodavani i slati na jug, gdje su uzgajivači pamuka bili u stalnoj potražnji za robovskom radnom snagom.

«Mislim da je od svih okrutnih stvari koje su pratile ropstvo, kao što su vezivanje i izuzetno težak rad, najužasnije bilo razdvajanje članova porodice. I kupovanje žena kako bi rađale više robova. Bile su tretirane kao roba,» ističe Četmenova.

Većina posjetilaca muzeja ne zna da se upravo u Aleksandriji trgovalo robovima.

«Muzej je pravo otkrovenje. Ja sam iz miješanog braka. Moj otac je afro-Amerikanac, čija je cijela porodica prošla kroz taj proces. Tako da ova muzej u isto vrijeme predstavlja stvari na pravi način i otvara vidike,» smatra Ališa Skrags

Interesantan, ali, kako ističe Lavern Četmen, i ironičan podatak je da se u ovoj zgradi, koja je izgrađena na ropstvu, danas nalazi građanska liga za sjevernu Virdžiniju, organizacija koja radi na jačanju lokalne zajednice. Da bi ironija možda bila veća, ovo zdanje se sada zove Freedom house ili kuća slobode.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG