Linkovi

Ren: Srbija ključna za stabilnost i dobrosusedske odnose na Balkanu


U predstavljanju osnaženog evropskog pristupa Zapadnom Balkanu ukazano je: nigde na svetu nije koncentrisano toliko evropske pažnje i sradstva kao na Balkanu. Za period od prošle do 2011. godine izdojeno je oko 4 milijarde evra, što bi trebalo da podrži politički i ekonomski put država regiona prema stabilnosti i Uniji.

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je tom prilkom ukazao da se balkanska priča ne može ispričati bez Srbije:

"Srbija je ključna za stabilnost regiona i dobrosusedske odnose na Balkanu. Jasno mi je da većina stanovnika zemlje podržava članstvo u Unijii sasvim su realna očekivanja da srpska vlada sluša tu tihu većinu. Komisija je i dalje opredeljena evropskoj perspektivi Srbije. Medjutim, potrebno je dvoje za evropske integracije. Neki od nedavnih kometara Beograda o odustajanju od evropskog članstva, izgleda da, na žalost, isključuju takvu mogućnost. Upravo zato tražimo od srpske vlade da obnovi vlastito opredeljenje za bližim vezama sa EU".

Govoreći o Kosovu, komesar za proširenje je naglasio kako ono ima evorpsku perspektivu:

"Unija je odlučna da istraje na koordiniranom rešenju za kosovski status i razvoj. Kosovo sa svoje strane treba da potvrdi odlučnost izgradnji demokratskog i multietničkog društva".

Evropski komesar je rekao da je u stalnom kontaktu sa zvaničnicima u Beogradu, ne želeći da iznosi detalje tih razgovora.

"Imamo redovne kontakte, diskutujemo o evropskim perspektivama Srbije i kako da te perspektive realizujemo".

Komesar Ren je naglasio kako razume da je za Srbiju ovo težak period zbog istorijske važnosti Kosova. Medjutim, on dodaje da postoje granice strpljenja, kao i da Unija neće prihvatiti bilo kakvo nasilje.

Osvrćući se na činjenicu da je zemlja na korak do potpisa na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Ren kaže da je mašinerija spremna, ali potrebne se dve strane da pritisnu dugme i da se svi zajedno krećemo napred.

XS
SM
MD
LG