Linkovi

Džordž Buš: Amerika mora da se okrene korišćenju nuklearne energije


Predsednik Buš je izjavio da je potraga za alternativnim izvorima energije nacionalni prioritet, od ključne važnosti za američku privredu. Buš bi takođe želeo da zemlje u razvoju prošire korišćenje nuklearne energije.

Predsednik Buš je rekao učesnicime jedne konferencije o obnovljivim izvorima enegije da zavisnost Sjedinjenih Država od nafte iz uvoza predstavlja problem za nacionalnu bezbednost.

”Neke zemlje od kojih kupujemo naftu ne vole nas mnogo. Ne vole našu vrstu vlade i ne veruju u slobode u koje mi verujemo. To je problem za nacionalnu bezbednost, kako nas tako i drugih država, koje vrednuju svoj ekonomski i nacionalni suverenitet.“

Na vašingtonskoj Međunarodnoj konferenciji o obnovljivoj energiji okupilo se oko tri hiljade delegata, iz više od stotinu zemalja, kako bi procenili troškove i prednosti primene tehnologije obnovljive energije svuda u svetu. Predsednik Buš i Kongres složili su se oko niza mera za smanjenje domaće potrošnje goriva i poboljšanje efikasnosti automobilskih motora, i odobrili povećanje sredstava za istraživanje primene biogoriva, vodonika i energije sunca i vetra. Buš je rekao da najveće privrede u svetu moraju da pomognu zemljama u razvoju u primeni čistijih izvora energije, uključujući nuklearnu. On je dodao da Sjedinjene Države sarađuju sa Japanom, Francuskom, Britanijom, Rusijo i Kinom na uspostavljanju Globalnog partnerstva u primeni nuklearne energije.

”Svrha toga je da se zemljama u razvoju pomogne da osiguraju jeftinu nuklearnu tehnologiju koja ne bi mogla da se prenosi drugima, kao i da se istraže metode za pozitivnu preradu potrošenog nuklearnog goriva.“

Tokom prekjučerašnjeg sastanka sa jordanskim kraljem Abdulom, predsednik Buš je kritikovao OPEK da ograničavanjem proizvodnje održava visoke cene. On je rekao da ta organizacija zemalja proizvođača nafte greši što visokim cenama ograničava ekonomije svojih najvećih potrošača. OPEK je juče odlučio da ne povećava proizvodnju, rekavši da očekuje da će se potražnja za naftom smanjiti u drugom finansijskom kvartalu.

XS
SM
MD
LG