Linkovi

Poslije gotovo punog vijeka Srbija dobila ambasadora u Crnoj Gori


Nakon što je crnogorska Vlada još u oktobru obavijestila MIP Srbije da je Zoran Lutovac dobrodošao u Crnu Goru, novi ambasador danas je predao kopije akreditivnih pisama crnogorskom šefu diplomatije Milanu Roćenu

Ambasador Srbije stigao je u Podgoricu gotovo dvije godine nakon što je Crna Gora postala samostalna država. Brojna nagađanja o tome šta Srbija čeka i da li, zapravo, odugovlačenje predstavlja i znak nemirenja sa činjenicom da je Crna Gora postala nezavisna država sada su, valjda iza nas, jer je dolazak Zorana Lutovca naišao na odobravanje svih činilaca na političkoj sceni Crne Gore. Miodrag Vuković, Demokratska partija socijalista:

''Gospodin Lutovac je najbolje rješenje i za Srbiju i za Crnu Goru. Očekujem da će on, zajedno sa demokratskom Srbijom koju predstavlja, i sa demokratskom Crnom Gorom, smanjiti i smiriti tenzije i strasti koje su generirane od onog drugog dijela iz Crne Gore, ali prije svega iz Beograda''.

Predrag Popović, Narodna stranka: Mislim da je gospodin Lutovac, kojeg lično znam, ozbiljan čovjek koji se ozbiljno bavi tim poslom i radujem se njegovom dolasku u Crnu Goru. U krajnjem, ako je to važno-a mislim da jeste-on je i svojim porijeklom iz ovih krajeva i mislim da može doprinijeti da se neke strasti, koje su još prisutne ili su se zadržale od referendumskog doba, smire.

Nebojša Medojević, Pokret za promjene: Lično ga poznajem, imam veoma dobre odnose sa njim. Radi se o demokratski orijentisanom političaru koji je porijeklom iz Crne Gore i koji priznaje političku realnost i ono što svi priznaju-da je Crna Gora nezavisna država- i koji ima interes da odnosi Crne Gore i Srbije budu na mnogo značajnijem i višem nivou. Biće mi zadovoljstvo da sa gospodinom Lutovcem, kad god to bude nalagala prilika, obavim iskrene i prijateljske razgovore u interesu poboljšanja odnosa Srbije i Crne Gore i u interesu građana.

Iako je ambasador Lutovac predajom akreditivnih pisama i zvanično stupio na dužnost, još nije poznato gdje će se nalaziti srpska ambasada u Podgorici. I dok je neko vrijeme kao buduća zgrada ambasade figurirala centrala jedne podgoričke banke, pa i hotel Crna Gora, sva je prilika da će se rezidencija srpskog ambasadora tek sagraditi. I to, nigdje drugo do preko puta američke ambasade. Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice:

''Opredijelili smo pet lokacija koje su već prethodno rezervisane i usaglašene sa našim MIP-om. Prvi objekat pored mosta Junion bridž je za potrebe Evropske delegacije, drugi za potrebe Hrvatske ambasade,potom, za Moskovsku kuću, za ambasadu Turske i ambasadu Srbije. Dobili smo i zvaničnu molbu da Republika Srbija želi da gradi objekat. Hoće li to biti baš na toj lokaciji na obali Morače, vidjećemo. U svakom slučaju, ta lokacija je u prvom planu''.

Inače, zgrada ambasade Srbije postojala je od 1909. do 1915. godine na Cetinju. Prvi zvanični predstavnik Srbije u Crnoj Gori bio je Jevrem Velimirović koji je 1897. imenovan za prvog izvanrednog poslanika i opunomoćenika Kraljevine Srbije u tadašnjoj crnogorskoj prijestonici.

XS
SM
MD
LG