Linkovi

Sonda Feniks trebalo bi da se spusti blizu marsovskog Severnog pola


Robotske letelice u orbiti oko planete Mars nastoji da se postave u što povoljniji položaj kako bi snimile američku sondu zvanu Feniks Mars lender, koja bi uskoro trebalo da se spusti na površinu crvene planete.

Očekuje se da će svetske agencije od njih dobiti spektakularne snimke spuštanja, 25. marta. Sonda Feniks, lansirana 4. avgusta prošle godine, trebalo bi da se spusti blizu marsovskog Severnog pola, gde po mišljenju naučnika postoje naslaga leda. Sonda je opremljena robotskom rukom i laboratorijom kako bi mogla da prikupi i analizira uzorke tla. Naučnici kažu da postoji velika verovatnoća da u ledu ima mikroskopskih živih bića. Tri letelice u orbiti oko Marsa - NASIN Odisej, Marsovski istraživači orbiter MRO i evropski Marsovski ekspres, manevrišu kako bi što bolje snimili dolazak Feniksa, koji će u razređenu marsovsku atmosferu uleteti brzinom od preko 20 hiljada kilometara na sat.

Njegovo lansiranje sa zemlje bilo je toliko precizno da je letelica uštedela oko 10 kilograma dragocenog goriva koje će joj biti potrebno kada se bude spuštala na Mars. Ako bude preživeo to teško spuštanje, Feniks će stati na svoje tri noge i ispružiti robotsku ruku, dugu gotovo da ipo metra, sa nekom vrstom kašike na kraju, kojom će skupljati uzorke tla pokušavajući da otkrije tragove života. U tu svrhu opremljen je minijaturnom komorom za zagrevanje, kamerama, mikroskopima i vlažnom hemijskom laboratorijom kojom će naučnici analizirati hemijski sastav uzoraka.

XS
SM
MD
LG