Linkovi

Hilari ostaje u trci, Mekejn obezbedio nominaciju Republikanaca


Pobedama u ključnim državama Teksasu i Ohaju, senatorka iz Njujorka, Hilari Rodam Klinton, prekinula je niz od 12 uzastopnih pobeda Baraka Obame za nominaciju Demokratske stranke i - istovremeno, udahnula novi život kampanji koja se, koliko juče, nalazila pred završetkom.

Pored Teksasa i Ohaja, Klintonova je slavila i u maloj severozapadnoj državi Rod Ajlendu, dok je Obama pobedio u Vermontu.

Bivša prva dama rekla je sledbenicima u Kolumbasu u Ohaju, da njena borba za predsedničku nominaciju "tek počinje" i da dobija na snazi.

Podvukla je da nijedan kandidat u novijoj istorji , demokrata ili republikanac, nije pobedio na predsedničkim izborima , a da nije dobio poverenje birača u Ohaju.

Obama je svojim sledbenicima u San Antoniu u Teksasu, kazao da očekuje da bude kandidat Demokratske stranke i da njene pobede u tri od četiri nadmetanja u utorak neće bitnije promeniti razliku u broju osvojenih delegatskih mesta, na konvenciji koja će u avgustu birati kandidata stranke.

I Obama i Hilari Klinton imaju ispod 1.350 delegatskih glasova, a za formalnu nominaciju potrebno im je 2.025.

Na drugoj strani, predsednička trka za republikanskog kandidata je završena. Senator Džon Mekejn pobedio je na sva četiri nadmetanja u utorak i sada ima potrebnih 1191 delegata. Mekejnov trijumf usledio je svega nekoliko meseci pošto je njegova kampanja bila pred gašenjem.

Predsednik Buš je u sredu podržao Mekejna kao predsedničkog kandidata.

Po svemu sudeći dobro raspoložen posle jučerašnjeg završetka predizborne trke predsedničkih pretendenata Republikanske stranke, predsednik Buš je čekajući senatora iz Arizone u Beloj kući, uveseljavao novinare.

Posle igre i stepovanja, predsednik je izjavio da je Mekejn - inače predsednikov rival na predsedničkim izborima 2000. godine - pokazao neverovatnu hrabrost, jak karakter i upornost, zahvaljujući čemu je i stigao do nominacije.

Predsednik Buš je dodao da su upravo to osobine koje američki predsednik mora da poseduje.

XS
SM
MD
LG