Linkovi

Gordana Đurović: Većina u EU će ratifikovati SSP do kraja godine


Većina članica Evropske unije mogla bi već ove godine ratifikovati crnogorski Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, najavila je potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović.

"Procedura ratifikacije teče po planu i postoje ohrabrujuće najave da će većina država članica EU ratifikovati crnogorski SSP već ove godine", rekla je Đurović.

Ona je podsjetila da su SSP do sada ratifikovale Slovenija i Estonija, a da se Sporazum nalazi u parlamentranoj proceduri više zemalja.

Đurović je odbacila ocjene da bi okrenutost Brisela ka ratifikaciji Lisabonskog sporazuma mogla uticati na crnogorsku aplikaciju za status zemlje kandidata u prvom dijelu ove godine.

Ratifikacija Lisabonskog sporazuma i podnošenje aplikacije za punopravno članstvo su potpuno dva različita pravna osnova i nikako se ne mogu dovesti u vezu.

"Kada su u pitanju naši evropski planovi ostaje onako kako smo ranije najavili i sada je posao na novoj Vladi da se brzo pozabavi time jer nam je to prioritet", kazala je Đurović.

A grupa građana Crne Gore koji sebe nazivaju intelektualacima apelovala je danas na relevantne međunarodne faktore, da pojačaju nadzor nad radom nove Vlade Crne Gore, koju predvodi premijer Milo Đukanović.

Ocijenjeno je da bi time „bio sužen prostor za svakovrsnu zloupotrebu moći, kako bi se onemogućilo da se sudstvo, tužilaštvo i policija koriste za obračun sa političkim neistomišljenicima i spriječilo izigravanje zakona i simuliranje demokratskih reformi”.

Grupa od 18 potpisnika apelovala je i na Evropsku uniju da pojača napore i uticaj na crnogorsku vlast da usvoji novi Zakon o konfliktu interesa i dosljedno ga primjenjuje, da pomno prati i javno reaguje na „endemsku“ korupciju i pomogne unutrašnju borbu protiv nje.

XS
SM
MD
LG