Linkovi

Srbija traži da Savet bezbednosti razmotri obnovu pregovora o Kosovu


Srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić preneo je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da će Srbija u narednih nekoliko dana zatražiti održavanje nove sednice Saveta bezbednosti i da će Beograd zahtevati da Savet bezbednosti razmotri nastavak pregovora o statusu Kosova.

Jeremić je u obraćanju Stalnom savetu UN za ljudska prava u Ženevi pohvalio Svetsku organiyaciju zbog opiranja pritisku da se uprava nad Kosovom prepusti misiji EU, koju je nazvao nelegitimnom. Ponovio je da Srbija neće priznati Kosovo i da će upotrebiti sva diplomatska i politička sredstva "da omete i poništi jednostrano otcjepljenje južne pokrajine".

Jeremić je takođe požvao države koje su priznale Kosovo da preispitaju odluku, a one koje se još nisu izjasnile - da to i ne čine.

(Ne)jednistvo vladajuće koalicije u Beogradu

Unutar vladajuće koalicije, prenosi Miša Brkić, predlažu se novi pregovori kojima bi se još jednom potvrdila jedinstvena politika o Kosovu.

I pored bezbroj puta do sada potvrđene jedinstvene politike unutar Koalicije, portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će partija premijera Vojislava Koštunice razgovarati o državnoj politici o Kosovu i evropskim integracijama sa Demokratskom strankom ali ne i sa strankom ministra finansija Mlađana Dinkića G17 plus.

Smatramo da je u ovom trenutku potrebno razgovarati sa Demokratskom strankom kako bi smo još jednom utvrdili zajedničku politiku i još bolje pripremili naredne poteze u odbrani Kosova, rekao je Mladenović. Mladenović je potvrdio da Demokratska stranka Srbije stoji iza pet principa na kojima počiva Koalicija, a funkcioner Demokatske stranke i vicepremijer Božidar Đelić poručio je stranim investitorima u Srbiji da je Vlada formirana oko pet ključnih principa i sve dok radi na uravnoteženi način na tim principima, ona će opstati.

Istim povodom oglasila se i stranka G17 Plus i saopštila da je odbijanje Demokratske stranke Srbije da sa njima razgovara o pronalaženju najboljih rešenja za budućnost Srbije znak bekstva od realnosti, zatvaranja u sopstvenu partijsku ljušturu i autizma.

Ni unutar narodnjačke koalicije kao da više nema jedinstvenog stava. Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Jagodine Dragan Marković izjavio je da je apsolutno protiv nezavisnosti Kosova, ali da je potpuno pogrešna odluka Vlade da se povlače ambasadori iz zemalja koje priznaju tu nezavisnost. Marković je naveo da su investitori počeli da odlažu već dogovorene poslove i zatim istakao da su Srbiji neophodne investicije.

Hoću da dovedem strane investitore u Srbiju jer će onda i oni da je brane zbog svog kapitala koji su uložili, rekao je Marković i upozorio da ako ekonomski oslabi, Srbija nema nikakvu budućnost.

XS
SM
MD
LG