Linkovi

Stranački izbori u Teksasu i Ohaju - mogući kraj kampanje senatorke Hilari Klinton


Primarni izbori u četiri savezne države mogli bi da imaju odlučujuću ulogu u trci za predsedničku nominaciju demokratske stranke izmedu Hilari Klinton i Baraka Obame. Istovremeno, kako izveštava novinar Glasa Amerike Džim Maloun, senator Džon Mekejn bi već sutra mogao da osigura nominaciju republikanske stranke.

Primarni izbori se sutra održavaju u Teksasu, Ohaju, Vermontu I Roud Ajlendu i u demokratskoj stranci mogli bi da odigraju ključnu ulogu. Nade senatorke Hilari Klinton da ostane u trci za nominaciju zavise od ishoda u dve najveće države - Teksasu i Ohaju. Prema rezultatima najnovijih anketa, senatorka Klinton vodi u Ohaju, dok je senator Obama možda stekao izvesnu prednost u Teksasu. Proteklih dana spoljna politika i nacionalna bezbednost ponovo su postale ključne teme trke. Izborni štab senatorke Klinton objavio je tv oglas koji dovodi u pitanje spremnost senatora Obame da se, kao predsednik, suoči sa medjunarodnom krizom.

“Tri sata je ujutru i vaše dete mirno spava. Ali, u Beloj kući zvoni telefon - nešto se desilo u svetu. Ko biste želeli da odgovori na taj poziv,” kaže se u oglasu.

Senatorka Klinton je u obraćanju pristalicama u Ohaju naglašavala iskustvo koje je stekla kao prva dama tokom dva predsednička mandata svog supruga.

“Koga biste angažovali da okonča rat u Iraku i odgovori na poziv u tri ujutru u Beloj kući. Obećavam vam da ću učiniti sve u svojoj moći za vas. Nadam se da ćete sutra izaći na birališta i glasati za mene. Udjimo u istoriju! Hvala vam!”

Na svom izbornom skupu u Ohaju, senator Obama je uzvratio da početna podrška koju je Hilari Klinton pružila ratu u Iraku umanjuje njenu tvrdnju da ima više iskustva i bolje rasudjivanje u spoljnopolitičkim pitanjima.

”Ona ni danas ne želi da prizna da je njen glas za rat u Iraku predstavljao grešku. Prema tome, osim odluke da se izvrši invazija na Irak , mi i dalje čekamo da saznamo o kakvom specifičnom spoljnopolitičkom iskustvu se radi.”

Obama vodi po broju delegata koji ga podržavaju i osvojio je 11 uzastopnih pobeda nad senatorkom Klinton. Prma najnovijoj proceni agencije Asošijetid Pres, Obamu podržava gotovo 1400 delegata dok Hilari ima podržku gotovo 1300. Za osvajanje predsedničke nominacije demokratske stranke potrebno je 2250 delegata. Demokratska stranka dodeljuje pobedu na osnovu proporcionalne zastupljenosti što znači da će za Hilari Klinton biti teško da dostigne Obamu osim ako ne ostvari ubedljive pobede sa velikom razlikom u glasovima. Jedan od istaknutih demokratskih lidera, guverner Nju Meksika Bil Ričardson, izjavio je da bi stranka trebalo da posle primarnih izbora u utorak jedinstveno podrži uspešnijeg kandidata.

“Moramo da vodimo pozitivnu kampanju posle utorka. Ko god bude imao više delegata i jasno vodjstvo trebalo bi, po mom mišljenju, da bude kandidat stranke. Mislim da moramo da budemo spremni za veoma snažnog republikanskog kandidata, Džona Mekejna, pošto su republikanci sada ujedinjeni.”

Ričardson se povukao iz demokratske trke u januaru i do sada nije podržao nijednog kandidata. Medju republikancima, Džon Mekejn je u poziciji da praktično osigura nominaciju pobedama u četiri države u utorak, pošto bi uskoro mogao da dostigne broj od 1191 delegata koliko je potrebno za obezbedjivanje nominacije republikanske stranke ispred dvojice preostalih pretendenata - bivšeg guvernera Arkanzasa, Majka Hakabija, i kongresmena iz Teksasa, Rona Pola.

XS
SM
MD
LG