Linkovi

Kondoliza Rajs putuje na Bliski istok da spasi mirovne pregovore


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs boraviće na Bliskom istoku početkom nedelje, gde će razgovarati sa izraelskim i palestinskim liderima kako bi pokušala da spreči zaustavljanje mirovnog pocesa. Tri meseca nakon Blisko istočne mirovne konferencije, pregovore sada otežava situacija u pojasu Gaze.

Prioritetni zadatak državnog sekretara biće da ponovo pokrene mirovne pregovore, koje je prekinuo palestinski predsjednik Mahmud Abas, nakon što je u kopnenoj ofanzivi izraelskih snaga u pojasu Gaze poginulo više od 100 Palestinaca. Jedan od urednika onlajn magazina bitterlemons.org, koji se bavi bliskoistočnim konfliktom, Josi Alfer, smatra da bi Rajsova mogla postići taj ograničeni cilj, ali da ostaje pitanje da li Izraelci i Palestinci stvarno napreduju ka pronalaženju rešenja za konflikt.

Ukoliko je jedini cilj posete američkog državnog sekretara da ponovo pokrene mirovni proces, uz pretpostavku da ćemo u narednim danima biti svedoci smirivanja situacije u i van područja Gaze, onda će možda biti u mogućnosti da uoči odlaska kaže da je uspela u tome. Međutim, ja ne smatram da je to naročito značajan uspeh. Pravo pitanje je da li ovi mirovni pregovori mogu da rezultiraju održivim dogovorom i šta uraditi sa pitanjem Gaze.

Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik su nakon prošlogodišnjeg sastanka u Anapolisu, državi Merilend, na kome se su se obavezali da će postići dogovor do kraja ove godine, održali još nekoliko rundi razgovora. Ti susreti su, prema svim izveštajima, bili održani u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi. Palestinska strana međutim postaje sve glasnija u primedbama da Izrael odugovlači sa rešenjem ključnih pitanja, neophodnih za dalji napredak u postizanju dogovora. Palestinski ministar inostranih poslova Riad-al Malki nedavno je kazao da dosadašnji razgovori nisu doneli nikakve promene za Palestince na Zapadnoj Obali.

Ni jedna barikada nije uklonjena. Izraelska politika o naseljavanju i dalje je na snazi. Izrael nastavlja sa oduzimanjem palestinske zemlje i svojim projektima za izgradnju naselja i dalje uništava palestinske domove. Ni sa ubijanjem palestinskih civila se nije prestalo.

Izraelski zvaničnici međutim smatraju da je napravljen napredak, ističući da su razgovori tajni i da ne mogu saopštiti više detalja. Arje Mekel iz izraelskog ministarstva inostranih poslova poziva na strpljenje, ali naglašava da i Izrael ima razloga za primedbe.

U poslednjih osam godina, nisu bila rešavana suštinska pitanja u vezi sa konfliktom. Sada se ta pitanja ponovo razmatraju i primetan je napredak. Tako da je dosta urađeno. Palestinci u stvari treba da donesu odluku - da li će ikada biti palestinske države, ukoliko budu sedeli i stalno se žalili na sve. Mi smo mogli prekinuti pregovore, kada su nastavljeni raketni napadi - ali nismo. Nastavljamo sa razgovorima i mislim da bi obe strane trebalo da se potrude i naprave pomak, jer u suprotnom nikada nećemo rešiti ovaj sukob.

Pitanje pojasa Gaze dodatno komplikuje pregovore. Olmert i Abas, čak nakon eventualnog napretka u razgovorima, moraće da se suoče sa ekstremistima iz Hamasa koji kontrolišu to područje. Josi Alfer kaže da bi to pitanje i dalje moglo da potkopa pregovore, i da izraelski zvaničnici za sada mogu samo da se nadaju da će palestinski predsednik biti u mogućnosti da uključi Gazu u eventualni mirovni sporazum sa Izraelom.

Ali, čak ako problemi sa Gazom ne budu potkopali razgovore, Josi Alfer kaže da će izraelski i palestinski lideri još nisu potvrdili da su spremni na rizik ili ustupke, koji su neophodni za uspješni mirovni proces. On dodaje da Olmert i Abas moraju postići napredak u ograničenom vremenskom periodu, pre nego što nasilje u Gazi ugrozi krhki mirovni proces, započet na prošlogodišnjoj konferenciji u Anapolisu.

XS
SM
MD
LG