Linkovi

Izraelske snage se nakon 5 dana ofanzive povukle iz Pojasa Gaze


Izraelske kopnene snage povukle su se danas iz sjevernog dijela Gaze, nakon petodnevne ofanzive u kojoj je poginulo više od 100 Palestinaca, kao i dva izraelska vojnika.

Izraelski vazdušni i palestinski raketni napadi su međutim nastavljeni i nakon povlačenja trupa iz Džabalaje, gdje su u posljednjih nekoliko danas bjesnjeli sukobi. Ekstremisti iz Hamasa nazvali su povlačenje pobjedom, dok je portparol izraelske vlade istakao da se trupe mogu vratiti u Gazu u bilo koje vrijeme.

U znak protesta zbog izraelske ofanzive, palestinski predsjednik Mahmud Abas prekinuo je mirovne pregovore, ali je istovremeno osudio napade palestinskih ekstremista. Abas je, kako prenosi AFP, dodao da je i dalje spreman da razgovara sa Izraelom o postizanju konačno mirovnog dogovora, kako bi se spriječila dalja stradanja.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs otputovala je danas na Bliski Istok, gdje će sjutra i u srijedu razgovarati sa izraelskim i palestinskim liderima, u pokušaju da ponovo pokrene mirovne pregovore.

Nasilje u pojasu Gaze osudili su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun I visoki komesar za ljudska prava Luiz Arbur.

XS
SM
MD
LG