Linkovi

Amerikanci imaju običaj da kažu da žive u Debelom gradu


Amerikanci imaju običaj da kažu da žive u Debelom gradu kada im sve u životu ide kako su zamislili i kada im se sreća osmehuje. Kada to kažu misle, naravno, na stanje svesti, a ne na mesto na kome se nalaze.

Međutim, postoji država na krajnjem jugu Amerike - Misisipi, koja može da bude okarakterisana kao Debela država. Tačno je da je niko jo tako ne zove, ali ako pitate njene zakonodavce, oni će se u potpunosti složiti sa tim nazivom.

Prema podacima iz poslednjeg izveštaja o gojaznosti, koje je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Misisipi je osvojio prvo mesto – odnosno najgore. Trideset jedan odsto stanovnika Misisipija su gojazni, odnosno imaju 14 ili više kilograma preko poželjne, odnosno zdrave težine.

S druge strane, u brdovitoj državi Kolorado, živi najviše mršavih ljudi. Samo osam odsto tamošnjeg stanovništva, koje je zaluđeno skijanjem i dugim šetnjama po prirodi, vode se kao gojazni.

Misisipi je država džeza, mirišljavih magnolija, polja pamuka ... ali i sočne pohovane piletine, prženog soma, i najveće koncentracije restorana brze hrane u čitavoj zemlji.

S obzirom na sve gore navedeno, Džon Rid je sa još dvojicom svojih kolega kongresmena, koji predstavljaju državu Misisipi, predložio zakon kojim bi restoranima bilo zabranjeno da služe gojazne osobe. To je, kako se i očekivalo, izazvalo veoma glasna protivljenja.

Neki su odmah ocenili da bi takav zakon bilo nemoguće sprovesti, dok su drugi optužili da bi se time krivica svalila na žrtve. Rid se povukao uz komentar da je od početka znao da su šanse da se takav zakon donese ravne nuli, ali da je time hteo da skrene pažnju na najveći problem sa kojim se ta država trenutno susreće. Takva izjava ga je zapravo dovela u još veće neprilike, jer se Misisipi rangira vrlo nisko u pogledu ličnih dohodaka, budžeta za obrazovanje, i drugih socijalnih pitanja.

Jedina uteha koju čovek može da pronađe posle ovakvih napada je u toplom, sočnom parčetu čuvene pite od oraha iz Misisipija.

XS
SM
MD
LG