Linkovi

Predrag Drecun: Crnogorska vlada se neće suočiti sa problemom deficita


Crnogorski privrednici očekuju od nove Vlade premijera Mila Đukanovića da ubrza aktivnosti na stvaranju još povoljnijeg ambijenta za predzuetnike jer bi to doprinijelo daljem rastu ulaganja.

Potpredsjednik UPCG Momčilo Popović kazao je da su poslodavci osjetili pozitivna poboljšanja koja su do sada realizovana, a odnose se na smanjenje doprinosa i ostalih davanja.

“Relaksirani poslovni ambijent ostavlja prostor poslodavcu za kreativnost, angažovanost i zapošljavanje većeg broja radnika, dok investitorima šalje poruku da ulažu u Crnu Goru”, rekao je on.

On je saopštio da do sada poslodavci jedino nisu bili zadovoljni dinamikom reformi i da očekuju da će u narednom periodu i to biti poboljšano.

“Dosadašnje aktivnosti Vlade bile su na pravcu naših očekivanja, ali bismo željeli da se dinamika ubrza”, dodao je Popović.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio da je Crna Gora u dobroj poziciji jer su skoro svi makroekonomski pokazatelji u rastu, osim deficita u robnoj razmjeni za kojeg tvrdi da je uzrok velikih investicija.

“Vlada koja će trajati godinu i po neće se suočiti sa problemom deficita do te mjere da bi to onemogućilo ono što je predvidjela”, naveo je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, uspravanje ekonomskih reformi moglo bi da proizvede pritasak za eventualno priznanje Kosova, ali vjeruje da će Crna Gora biti i na tom pitanju “na visini zadatka”.

“To je jedino ograničenje. Za sve drugo postoji dobar potencijal”, naveo je Drecun. ”Morali bi biti zadovoljni kada bi bila ostvarena polovina od onoga što je nova Vlada obećala”.

Skupština Crne Gore u petak je izabrala novu Vladu čiji će premijer biti Milo Đukanović.

XS
SM
MD
LG