Linkovi

Rusi biraju novog predsednika, favorit potpredsednik vlade Dmitrij Medvedev


Rusi su izašli na glasanje za koje mnogi kažu da bi se moglo pre nazvati krunisanje. Dopisnik Glasa Amerike iz Moskve Piter Fedinski izveštava da ima znakova rasprostranjenog kršenja izbornih pravila u danima pred glasanje i tokom izbornog dana kako bi se osigurala pobeda kandidata Kremlja Dmitrija Medvedeva.

Od kako je objavljenja kandidatura Medvedeva u decembru, gotovo da niko nije posumnjao da bi on mogao da pobedi na izborima. Nikolai Kudriavcev, penzioner i posmatrač u ime Komunističke partije u izbornoj jedinici 2430 u centru Moskve, kaže da je Medvedev imao nepravednu prednost tokom kampanje.

Kudriavcev kaže da su mnogi zvanični državni izvori korišćeni kao podrška kandidaturi Medvedeva. Ali sa moje tačke gledišta, kaže Kudriavcev, Medvedev nije spreman da bude predsednik tako velike zemlje kao što je Rusija. Zvanični izvori uključuju i državnu televiziju. Dok glavni favorit skoro da i nije vodio kampanju, on se skoro svaki dan pojavljivao na nacionalnoj televiziji u svojstvu prvog zamenika premijera. Ali, iako ruski šef vlade i članovi kabineta nisu imali takvu vrstu pažnje, još manje su je dobili rivali Medvedeva – politički nepoznat Andrej Bogdanov, populista Vladimir Žirinovski i komunista Genadij Zjuganov. Mlada glasačica koja se predstavila kao Rita, u izbornoj jedinici 2683 u zapadnoj Moskvi, kaže da je dala svoj glas Medvedevu. Njeni razlozi da tako učini tačno se slažu sa brojnim televizijskim slikama Medvedeva kao aktivnog javnog radnika.

On mi se svidja, kaže Rita. On je smiren, putuje mnogo i radi stvari koje možete da vidite. On ne priča samo, on radi. Ona primećuje da se Medvedev susreće i razgovara sa ljudima i udubljuje u njihove probleme. Jedini problem koji je prijavljen u moskovskoj izbornoj jedinici 2430 bio je pokvarena elektronska glasačka mašina, što je rešeno tako što je ona zamenjena novom. Medjutim, nezavisna grupa za zaštitu prava glasača Golos, prijavila je rasprostranjeno kršenje izbornih pravila. To znači zabranu prisustva posmatračima te organizacije u izbornim jedinicama širom zemlje, uključujući Sankt Petersburg u zapadnoj Rusiji, Ufa u planinama Urala i u Astrakanu u blizini Kaspijskog mora. U gradu Rostovu na Donu, organizacija je prijavila da su njenim posmatračima upućene pretnje i da 40 odsto izbornih jedinica u Moskvi nema nezavisne posmatrače. Zamenik izvršnog direktora Golosa Grigorij Melkoniants, izjavio je za Glas Amerike da je njegova organizacija primila telefonske pozive učitelja, radnika, univerzitetskih profesora i drugih gradjana koji su se žalili da su bili primorani da izadju na glasanje. Melkoniants kaže da je pritisak izvršen kako bi se povećala ukupna izlaznost birača i dao izgled javne podrške procesu.

Melkoniants kaže da je Golos takodje uočio da su vlasti pozivale gradjane telefonom i koristile posebno imenovane ljude na glasačkim mestima da beleže ko je glasao, a ko nije. Tu su i brojni slučajevi pretnje ljudima da neće dobiti platu ili da će čak izgubiti posao ako ne izadju na glasanje. Sekretar ruske Centralne izborne komisije Nikolaj Konkin izjavio je da izgleda da će današnji izbori oboriti sve rekorde ukupne izlaznosti glasača. Novinska agencija Interfaks citirala je zamenika ruskog ministra inostranih poslova Andreja Borisova koji je rekao da medjunarodni posmatrači nisu uputili ni jedan ozbiljan prigovor na tok glasanja. Medjutim, glavna posmatračka misija u Evropi, Organizacija za bezbednost i saradnju odbila je da pošalje delegaciju u Rusiju zato što su, kako je navela, organičenja od strane Rusije mogla da spreče obavljanje značajnog dela posla. Samo oko 300 medjunarodnih posmatrača prisustvuje glasanju koje se održava širom ruskih jedanaest vremenskih zona. Dve posmatračke grupe Komonvelt nezavisnih država i Šangajska organizacija sa saradnju ignorisale su kršenja izbornih pravila koje je prijavio OEBS tokom ruskih parlamentarnih izbora održanih u decembru. Nakon što je glasao u Moskvi, Dmitrij Medvedev izjavio je da se oseća veoma lepo i da će proleće uskoro stići. On očekuje da će preuzeti predsedničku funkciju u maju.

XS
SM
MD
LG