Linkovi

Avioprevoznik Virdžin Atlantik na komercijalnim letovima koristi biogorivo


Sa porastom broja putnika koji sve češće koriste avione kao prevozno sredstvo, dolazi do većeg sagorevanja kerozina koji je veoma štetan za prirodnu sredinu.

Zbog toga je predsednik aviokompanije Virdžin Atlantik, britanac Ričard Brenson, pre nekoliko dana predstavio novi avion koji će na komercijalnim letovima za pogon koristiti biogorivo.

Milijarder Ser Ričard Brenson je, uz dosta pompe, testira džambo džet Boing 747 i njegovu mogućnost da leti na biogorivo.

«Pokušavamo da dokažemo nešto za šta mnogi tvrde da je nemoguće. Ljudi tvrde da bi se biogorivo smrzlo na visini od 10 hiljada metara. Mi već nekoliko godina radimo sa Dženeral elektrikom i Boingom i otkrili smo da biogorivo može da obezbedi do 40 odsto neophodne energije za let aviona,» objašnjava Brenson.

Avion koji je obavio let od Londona do Amsterdama je za pogonsku snagu delimično koristio biogorivo napravljeno od kokosa i ulja palme babas.

I dok Bresnon smatra da je ovo istorijsko otkriće, mnogi stručnjaci za pitanja prirodne okoline se ne slažu.

«Ovo je osmišljeno kako bi se poslala poruka da je u redu nastaviti sa putovanjima avionom jer rešenje samo što nije pronađeno,» kaže Mjurej.

A Džoš Dings, koji predvodi grupu pod nazivom evropska federacija za transport i prirodnu okolinu, kaže ...

«Od presudne je važnosti koja vrsta biogoriva se koristi, i koliko je takvog goriva potrebno utrošiti za letove. Ukoliko bi «Virdžin» koristio biogorivo za 100 odsto svojih letova, to bi značilo da bi za njegovu proizvodnju morali da koristimo polovinu obradivog zemljišta Velike Britanije,» objašnava on.

Brenson se protivi ovakvoj izjavi i kaže da je ovo samo početak i da se on obavezao da uloži više od milijardu dolara za nastavak naučnih istraživanja koja će obezbediti čisto gorivo.

XS
SM
MD
LG