Linkovi

Abas obustavio kontakte sa Izraelom u znak protesta zbog napada na pojas Gaze


Palestinski predsednik Mahmud Abas obustavio je kontakte sa Izraelom u znak protesta zbog četvorodnevnih napada na pojas Gaze u kojima je poginulo najmanje 100 ljudi.

"Pregovori su obustavljeni kao i svaki kontakt na svim nivoima jer nemaju nikakvog smisla s obzirom na izraelsku agresiju", izjavio je portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudena.

Izraelska vlada je odlučila da, istakao je Rudna, "počne nepravedan rat i masakr našeg naroda". Izrael "snosi svu odgovornost za blokiranje mirovnog procesa i za posledice odluke o suspenziji kontakata", dodao je on.

Abas je naložio pregovaračkom timu da suspenduje sve kontakte sa Izraelom "sve dok ne prestane agresija", rekao je Rudena.

Egipat je saopštio da je otvorio granični prelaz sa Gazom i omogućio prelaz najteže ranjenim Palestincima. U Gazi se danas posle podne čuje sporadična pucnjava dok se na celoj teritoriji sahranjuju ubijeni u četvorodnevnoj najkrvavijoj izraelskoj ofanzivi od 2000. godine.

Na Zapadnoj obali je i danas bilo sukoba. Jedan palestinski tinejdžer ubijen je u Hebronu na demonstracijama kada su mladi počeli da bacaju kamenje na šta su izraelske snage odgovorile ispaljivanjem gumenih metaka i suzavcem. Protesti su održani i u Ramali i Vitlejemu. Istovremeno, u Vašingtonu je najavljeno da američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sutra kreće na Bliski istok i da će u utorak u Kairu razgovarati s egipatskim zvaničnicima o situaciji u pojasu Gaze.

Ehud Barak: Hamas će platiti cenu zbog raketnih napada

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je danas da će Hamas "platiti cenu i snosiće posledice pogoršanja situacije" u pojasu Gaze gde je u napadu izraelske vojske poginuo 61 Palestinac.

"Hamas snosi odgovornost za pogoršanje situacije, i za to će platiti cenu i snosiće posledice", poručio je Barak u izjavi državnom radiju.

Izraelski ministar je takodje, kazao da će izraelska vojska nastviti započetu kopnenu operaciju na severu pojasa Gaze.

"Kopnena i vazdušna operacija će se nastaviti, nastavićemo da napadamo stovarišta oružja i infrastrukturu Hamasa", upozorio je ministar.

Najmanje 61 Palestinac poginuo je u subotu u pojasu Gaze u jednoj od najsmrtonosnijih operacija izraelske vojske od početka Intifade 2000. godine, a čiji je cilj da se zaustave palestinski raketni napadi na Izrael. U četvorodnevnim operacijama poginulo je ukupno 87 Palestinaca. Tokom te operacije poginula su dva izraelska vojnika.

Savet bezbednosti UN, na sednici koja je po hitnom postupku sazvana na poziv predsednika palestinske uprave Mahmuda Abasa, osudio je nasilje u pojasu Gaze i na severu Izraela.

Članice Saveta bezbednosti su "istakle potrebu da sve strane odmah okončaju bilo kakvo nasilje", navodi se u saopštenju izdatom nakon sednice, koje je pročitao ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.

SAD su u medjuvremenu pozvale na prekid neprijateljstava, ističući medjutim, pravo Izraela na odbranu.

"SAD izražavaju žaljenje zbog ljudskih gubitaka sa izraelske i palestinske strane i pozivaju na prekid nasilja i svih akata terorizma koji su upereni protiv nedužnih civila", rekao je portparol američkog nacionalnog saveta za bezbednost.

"Postoji jasna razlika izmedju terorističkih raketnih napada čija su meta civili i akcije samoodbrane", dodao je portparol.

Izrael navodi da su vazdušni napadi i kopnene akcije odgovor na raketne napade na izraelsku teritoriju, u kojima je u pograničnom gradu Sderot u sredu poginuo jedan Izraelac, a u južnom gradu Aškelonu ranjeno više osoba.

XS
SM
MD
LG