Linkovi

Predsednik američkih federalnih rezervi najavio novo obaranje kamatne stope


Predsednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanke kazao je da je centralna banka spremna da pravovremeno pomogne oporavljanju američke ekonomije. U obraćanju kongresnom odboru, Bernanke je pokušao da uskladi potrebu za stimulisanjem privrede i zabrinutost da bi novo obaranje kamatnih stopa moglo da izazove povećanje cena.

“Ekonomska situacija je mnogo nepovoljnija od podnošenja julskog izveštaja”, saopštio je na Bernanke na početku svog izlaganja

Od poslednje sveobuhvatne procene federalnih rezervi, situacija na tržištu nekretnina se pogoršala, intenzivirani su kreditni problemi, a povećala se i stopa nezaposlenosti. U obraćanju kongresnom odboru za finansijska pitanja, Bernanke je istakao da je zbog postojeće ekonomske situacije, centralna banka, ukoliko to bude potrebno, spremna da ponovo obori osnovnu kamatnu stopu.

“Kao što je odbor naveo u saopštenju nakon poslednjeg sastanka, cilj tih poteza je da se u narednom periodu promoviše umereni rast, te da se umanje rizici po ekonomske aktivnosti“, kazao je Bernanke.

Centralna banka je od septembra smanjila kamatnu stopu za 2,25 procenta. Ekonomisti su saglasni da bi manje kamatne stope mogle doprineti stimulisanju ekonomije, ali su i zabrinuti zbog mogućnosti da obaranje stopa u prevelikoj meri izazove inflaciju.

“Klasična dilema koju imaju jeste između stimulisanja ekonomije i sprečavanja inflacije. Još nemamo stagflaciju, odnosno kombinaciju recesije i inflacije, kada se gube poslovi, a cene rastu”,kaže Tom Herc

U najnovijem izveštaju sekretarijata za rad, objavljenom u utorak, navodi se da su cene na malo za 12 meseci zabeležile najveći rast u poslednjih 17 godina-uglavnom zbog povećanja troškova za gorivo i hranu. Pojedini investitori na Vol Stritu smatraju da će federalne rezerve na sledećem sastanku, 18. marta ponovo oboriti osnovnu kamatnu stopu.

XS
SM
MD
LG