Linkovi

U napadu izraelskih snaga u Pojasu Gaze ubijeno najmanje pedeset Palestinaca


Izraelski vojnici ubili su u subotu, u žestokim kopnenim i vazdušnim operacijama na severu pojasa Gaze, najmanje 56 Palestinaca, a preko 90 od srede, među kojima najmanje 29 civila, uključujući žene i decu, saopštili su palestinski lekari.

Na izraelskoj strani, koja tvrdi da su većina poginulih Palestinaca bili ekstremisti, poginula su dva vojnika, a sedam je ranjeno.

Istovremeno je na jugu Izraela u eksploziji preko 50 raketa ispaljenih iz pojasa Gaze povređeno, uglavnom lakše, petoro ljudi.

Današnji dan je najsmrtosniji u pojasu Gaze otkako se izraelska vojska povukla sa tog područja u leto 2005. godine, nakon gotovo četiri decenije okupacije. Cilj izraelske armije bio je da zaustavi raketne napade palestinskih ekstremista iz Gaze na jug Izraela, ali joj to očito, bar tokom današnjeg dana, nije pošlo za rukom.

Najnoviji ciklus nasilja započeo je u sredu i od tada je ubijeno bezmalo 90 Palestinaca. Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je tokom dana hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom Ban Ki Munom zbog krvavih događaja u Gazi.

Abas, vođa umerenijeg Fataha, koji vodi borbu za vlast s islamističkim Hamasom, pod čijom kontrolom je Gaza, rekao je da su izraelske akcije strašnije od holokausta.

Izrael navodi da su ove operacije defanzivne i s ciljem da se zaštiti oko 200.000 stanovnika juga Izraela koji su na udaru palestinskih raketa.

Ispitivanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da je većina Izraelaca, čak 64 procenta, za pokušaj sklapanja primirja s Hamasom. Izrael tu organizaciju smatra terorističkom i ona nije uključena u nedavno obnovljene mirovne pregovore s Abasom. Izraelske akcije osudili su Egipat i Jordan, dva arapska suseda, jedina koja imaju sklopljen mirovni sporazum s jevrejskom državom.

Visoki zvaničnik UN u pojasu gaze Džon Ging apelovao je na svetske lidere da zaustave sukob, naglasivši da ubijanje palestinskih žena i dece neće doneti bezbednost narodu Izraela i upozorio da izraelski komandanti rizikuju da počine ratne zlčine.

Potpredsednik izraelske vlade Haim Ramon najavio je da će Izrael učiniti sve da zaustavi raketnu vatru, ali je istakao da Izrael ne planira da ponovo zauzme pojas Gaze. On je rekao da će u ofanzivi biti napadani oni koji su umešani u raketiranje i islamističko rukovodstvo.

"Moramo ciljati svakoga ko je direktno ili indirektno umešan u raketnu vatru, ciljati vladajuću infrastrukturu u Gazi", kazao je Ramon.

Palestinsko rukovodstvo na Zapadnoj obali saopštilo je da zaustavlja pregovore o miru s Izraelom zbog spirale nasilja u pojasu Gaze, u kome je u poslednjih par sati poginulo preko 50 Palestinaca i dva izraelska vojnika.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je nešto ranije na hitan sastank Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog krvavih događaja u Gazi. Još pre nego što je objavljena suspenzija pregovora, šef izraelske diplomatije Cipi Livni je rekla da će izraelska vojska nastaviti da deluje protiv ekstremista, uprkos takvim pretnjama.

"Čak i da Palestinci suspenduju pregovore, to ni na koji način neće uticati na odluke ili operacije koje Izrael izvodi da odbrani svoje građane", rekla je Livni.

Politički vođa palestinskog Hamasa Kaled Mašal, koji živi u izganstvu u Siriji, osudio je izraelske vojne akcije na severu pojasa Gaze protiv raketnih napada na jug Izraela, označivši ih "stvarnim holokaustom." Mašal, koji se smatra glavnim vođom Hamasa, očito je aludirao na izjavu zamenika izraelskog ministra odbrane Matana Vilnaija koji je juče upozorio Palestince da će izazvati holakaust u Gazi, ukoliko ne bude zaustavljena raketna vatra na Izrael.

Vilnaji je upozorio da postoje mogućnosti da Izrael upotrebi veću silu ukoliko nasilje u Gazi eskalira, a Mašal je takođe optužio Izrael da je preuveličao holokaust da uceni svet.

"Izrael želi da preuveliča holokaust i od toga napravi takvu tragediju da niko drugi ne može imati svoju sopstvenu tragediju. Palestinski narod je žrtva a Izrael je dželat i ubica," prenose mediji u izraleu izjavu Mašala.

Mašal je optužio i evropske zemlje da ćute suočene s smrću palestinskih civila.

XS
SM
MD
LG