Linkovi

Iračka vlada saopštila da je broj ubijenih civila u februaru porastao za trećinu


Iračka vlada saopštila je da je broj ubijenih civila u februaru porastao za trećinu, čime je izmenjen šestomesečni trend, zabeležen zahvaljujući poboljšanju bezbednosti. Portparol američke vojske navodi da je uprkos nizu nedavnih napada, nasilje širom zemlje i dalje u padu.

Podaci koje su danas ojavila iračka ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i zdravlja ukazuju da je bar 630 iračkih civila ubijeno u februaru, što je za trećinu više nego u januaru. Povećanje broja žrtava usledilo je posle više meseci kontinuiranog pada ubistava civila, do kojeg je došlo sa raspoređivanjem dodatnog broja američkih trupa u Iraku i saradnje sa nekim sunitskim i šiitskim milicijama. Nekoliko smrtonosnih samoubilačkih bombaških napada doprinelo je povećanju civilnih žrtava. Početkom februara dve mentalno poremećene žene digle su se u vazduh na Bagdadskoj pijaci na kojoj se prodaju kućni ljubimaca, usmrtivši bar stotinu ljudi. U drugom samoubilačkom bombaškom napadu poginulo je 60 šiitskih hodočasnika, koji su putovali u Karbalu, na jugu zemlje, povodom godišnje proslave verskog praznika. Američki i irački funkcioneri okrivljuju Al Kaidu u Iraku za mnoge od poslednjih bombaških napada. Admiral Gregori Smit je predstavnik za medije američke vojske. U ovonedeljnom intervjuu za Glas Amerike on je izjavio da nedavni napadi ne moraju da predstavljaju nagoveštaj trenda povećanja nasilja u celini.

«Svake nedelje može doći do neznatnog povećanja ili smanjenja. Medjutim, mislim da smo, od kraja septembra i početka oktobra prošle godine, svedoci dramatičnog pada broja žrtava i taj broj pada sve do danas».

Američka vojska je saopštila da je broj nasilnih napada od juna prošle godine, kada su Sjedinjene Države poslale još 30 hiljada vojnika u Irak, opao za 60 posto. Uprkos povećanju broja žrtava u februaru, civilnih žrtva je opet bilo mnogo manje nego u februaru prošle godine, kad je ubijeno bar 1.600 Iračana. Broj američkih žrtava takođe pada. U februaru prošle godine, u Iraku je stradao 81 američki vojnik. Ove godine ubijeno ih je 19, što je manje od 40 koliko ih je poginulo u januaru 2008. Takođe danas, američka vojska je saopštila da su koalicione snage severno od Bagdada, pritvorile lidera jedne, kako se veruje, samoubilačke ćelije. Vojska je saopštila da je taj čovek nastojao da, za sprovodjenje samoubilačkih bombaških napada, regrutuje žene – uključujući i svoju suprugu.

XS
SM
MD
LG