Linkovi

Koštunica: Srbija cela, sa Kosovom i Metohijom, može biti član Evropske unije


Dok studenti u Beogradu traže nastavak evrointegracija, a vicepremijer Božidar Đelić kaže da su one prioritet, premijer Vojislav Koštunica poručuje da Srbija samo cela može da uđe u Evropsku uniju.

Koštunica je izjavio da je od najveće važnosti da kao država i narod jasno i jedinstveno definišemo cilj da Srbija kao celovita država može biti član tri najvažnije međunarodne organizacije: UN, OEBS-a i EU:

“Saglasno ovoj, ovakvoj jedinstvenoj državnoj i nacionalnoj politici, Srbija cela, sa Kosovom i Metohijom, može biti član Evropske unije. Mi hoćemo u EU, ali i EU treba da kaže da hoće u svojim redovima celu, a ne osakaćenu Srbiju”, naglasio je Koštunica.

S druge strane, vicepremijer Božidar Đelićupozorio je da će Demokratska stranka učestvovati u Vladi samo ako ona bude radila na osnovu svih pet prioriteta, među kojima su i integracije u Evropsku uniju. Ciljevi su da u ove godine dobijemo status kandidata, ukinemo vize i kandidujemo se za strukturne fondove EU, rekao Đelić i upozorio da suprotnom, politika samoizolacije je put u beznađe. Đelić je najavio da će Srbija potpisati Sporazum o saradnji i priključivanju Uniji čim to predloži Evropska komisija.

A povodom demarša koji je Evropska unija uputila vlastima u Beogradu zbog napada na strane ambasade i kontrolne punktove, članica Spoljnopolitičkog saveta Jelica Minić ocenila je da u istoriji odnosa Beograda sa EU, od demokratskih promena 2000. godine do danas, nije bilo oštrije poruke od ovog demarša. Ne bi se trebalo igrati daljeg kvarenja odnosa sa EU, jer Srbija u velikoj meri zavisi ekonomski, pa i politički od Evropske unije, smatra Jelica Minić.

A na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu u organizaciji Pokreta Evropa nema alternativu održan je skup sa kojeg je poručeno da je Srbija zemlja spremna za dijalog. Direktor beogradskog Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević poručio mladima da ne smeju dopustiti da im se onemogući obrazovanje u evropskim institucijama, a glumica Mirjana Karanović je rekla da je moguće i voleti Srbiju i ući u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG