Linkovi

Danas vam prenosimo informacije o zanimljivim internet destinacijama


Američki univerziteti su možda među najboljima u svetu, ali su sigurno i među najskupljima. Vebsajt koji predstavljamo ove nedelje besplatno nudi većinu materijala koje dobijaju i studenti koji pohađaju jedan od prestižnih centara visokog školstva.

«MI OpenCourseWare je elektronska publikacija dokumenata za praktično sve kurseve koji se nude na Masačusetskom institutu za tehnologiju. Tu možete naći sva dokumenta koja biste dobili prisustvujući predavanjima – skripte, nastavni plan, ispite, testove, domaće zadatke, itd.»

Stiv Karson je portparol programa Otvoreni kurs MIT-a, koji se nalazi na adresi ocw.mit.edu

Otvoreni kurs nije isto što i pohađati predavanja na MIT-u, jer ne uključuje udžbenike i ne možete da postavljate pitanja predavaču. Ali i pored toga, ponuđeni materijal za preko 1800 kurseva iz oblasti nauke, inženjeringa, biznis, muzike, književnosti, kao i specijalni program za srednjoškolce, je veoma koristan.

«Ovo nije isto što i studiranje na internetu. Nije čak ni planirano da služi kao zamena. Zamišljeno je da se na internet postave dokumenta koja akademici širom sveta mogu da koriste pri planiranju svog nastavnog programa.»

«Širom sveta» je pravi izraz, s obzirom da se polovina posetilaca OpenCourseWare vebsajta nalazi izvan severne Amerike, a mnogi od njih imaju velike koristi od prevedenih materijala.

«Skoro istog trenutka kada postavimo nešto na sajt, kontaktiraju nas broje organizacije zainteresovane za prevod na njihove jezike. Trenutno postoji oko 600 prevoda naših dokumenata za razne kurseve na Španski, Portugalski, Kineski, Tajlandski, a od skora su tu i prevodi na Farsi.»

Oko polovine korisnika ovog vebsajta su pojedinci, odnosno kako ih Karson naziva «nezavisni učenici», koji uče koristeći iste materijale kao i studenti na slavnom univerzitetu, sa tom razlikom što ne moraju da plaćaju školarinu.

Sva dokumenta na OpenCourseWare-u se mogu besplatno preuzeti, a ukoliko ne možete da pronađete tačno šta tražite, tu je i link za međunarodni konzorcijum univerziteta, koji okuplja fakultete u oko 20-ak stranih zemalja, koji nude slične materijale.

XS
SM
MD
LG