Linkovi

Vesti sa Njujorške berze ne najavljuju dobro veče za investitore


Svi ključni indeksi su u crvenom, a i evropske berze danas su poslovale sa gubitkom. Porasla je cena zlata, a dolar opet pao u odnosu na jen i evro. U Sjedinjenim Državama – posustala ekonomija se suočava i sa visokim cenama nafte.

Galon benzina u proseku košta 3 dolara i 16 centi, jer je cena barela sirove nafte juče dostigla i cela 102 dolara. Mišel Korona je analitičar ABC Kurijer Ikspresa:

"Pale su cene akcija na berzama i investitori su se uplašili. Ne vidim nijedan logičan razlog za poskupljenje nafte”. Kada se obaraju kamatne stope i kada dolar slabi u odnosu na druge valute, kaže Entoni Grisanti iz GRZ Energžija, nafta skuplja barem za razliku koju je dolar izgubio prema evru."

Na kongresnom pretresu ove sedmice šef federalnih rezervi Ben Bernanki najavio je novo obaranje kamatnih stopa, tržište nafte je reagovalo, a predsednik Buš pred novinarima opet kazao da ne veruje da je ekonomija u recesiji.

Ekonomista Standard & Poora, Dejvid Vajs međutim ceni da je ekonomija u recesiji već tri meseca i da će se recesija okončati kad potrošači počnu da troše povraćaj od poreza, tokom leta. Sekretarijat za trgovinu danas je objavio da se potrošnja uvećala 0.4 odsto prošlog meseca, ali analitičari taj rast pripisuju većoj inflaciji.


XS
SM
MD
LG