Linkovi

U nedelju predsednički izbori, Putin pozvao gradjane da izadju na izbore


Na predsedničkim izborima u Rusiji, u nedelju 2. marta, takmičiće se četiri kandidata, ali je apsolutni favorit potpredsednik vlade Dmitrij Medvedev, čiju je kandidaturu podržao predsednik Vladimir Putin.

Ostali kandidati su lider komunista Genadij Zjuganov, lider ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji su se kandidovali na svim dosadašnjim izborima, a pojavio se i novi, lier vanparlamentarne Demokratske partije Rusije Andrej Bogdanov.

Na izborima nema kandidata desnih liberalnih partija. Lider Saveza desnih snaga je povukao kandidaturu, a bivši premijer Mihail Kasjanov nije registrovan kao kandidat, jer je, po ocenama Centralne izborne komisije i sudova, imao "veći od dozvoljenog" broj lažnih potpisa za podršku. Prema poslednjim anketama agencija za istraživanje javnog mnjenja, Medvedev će dobiti izmedju 69 i 73 odsto glasova. Ako se prognoze ostvare, drugog kruga neće ni biti, jer po zakonu, ako jedan kandidat u prvom krugu dobije više od 50 odsto glasova, on je pobednik.

Što se tiče odziva birača, predsednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov procenjuje da će on biti oko 70 odsto. On je rekao da će ove godine biti otvoren rekordan broj biračkih mesta - na teritoriji Rusije 96.426 i 356 u inostranstvu. Vlasti vode aktivnu kampanju za što viši odziv birača, dok opozicija, pre svega "Druga Rusija", poziva na bojkot jer smatra da će svaki glas svejedno otići Medvedevu.

Niračka mesta su otvorena čak i na moskovskim aerodromima, većim železničkim stanicama, pa i u egipatskim letovalištima - u Šarm-el-šejhu i Hurgadi. Birači će tamo moći da glasaju, kako tvrdi CIK, samo uz potvrde da su se ispisali iz matičnih biračkih spiskova.

Tokom predizborne kampanje, Medvedev je sa mesta potpredsednika vlade zaduženog za nacionalne programe, uz aktivnu podršku svih televizija, svakodnevno slao poruke o tome da nastavlja politiku predsednika Putina, i da se bori za dalji ekonomski razvoj, socijalno-ekonomsku stabilizaciju, dobrobit gradjana, i ugledno i jako mesto Rusije u svetu.

Dok su ostali kandidati učestvovali u radio i TV debatama, Medvedev je to odbio, a Vladimir Putin je tu njegovu odluku podržao.

"Zašto bi ulazio u diskusije na račun problema koji će biti formulisani populistički", rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare ruski predsednik.

Kritičari, medjutim, tvrde da je Kremlj već napravio izbor s kojim gradjani treba samo da se slože, i da je sve unapred rešeno.

"Ja smatram da predizborna kampanja ide kako treba. I to što se odvija mirno, bez debata, bez potresa u zemlji, govori samo o tome da velika većina gradjana podržava kurs koji se sprovodi u poslednje vreme", rekao je Putin.

I predsednik CIK-a ne smatra da se krši zakon time što je najviše vremena na svim TV kanalima posvećeno aktivnostima Medevedeva, dodajući da predizborna kampanja "nije šou", već ozbiljan proces.

Posmatrači iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ocenili su, nakon boravka u Rusiji u februaru, da "izbori teško da mogu biti ocenjeni kao pošteni". Šef te misije Andreas Froz izjavio je da su kandidati imali "skoro nepremostive teškoće sa registracijom, a da kandidat koji "istupa kao naslednik, ima preimućstvo zbog položaja na kom se nalazi".

Pored posmatrača Parlamentarne skupštine SE, monitoring izbora će obavljati i posmatrači ODIHR-a iz OEBS-a, kao i nekih 200 posmatrača regionalnih organizacija. CIK je odredio da na ove, kao i na prethodne parlamentarne izbore, može doći ukupono 300 stranih posmatrača, i značajno smanjila kvotu za evropske. To je dovelo do sukoba sa posmatračima ODIHR-a, koji su zatražili veći broj i duže vreme za posmatranje.

Putin pozvao gradjane da izadju na izbore

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas gradjane da izadju na predsedničke izbore 2. marta, navodeći da promene na bolje treba da budu nastavljene. Kako se navodi u saopštenju Kremlja, on je naveo da je pre tri meseca izabran novi parlament, a da prekosutra treba da se glasa za predsednika, čime će biti završena druga odlučujuća etapa u formiranju najviše vlasti.

"Kretanje Rusije napred ne treba d se zaustavi, promene na bolje treba da budu nastavljene. Upravo zato su za naredne godine postavljeni složeni i veliki zadaci", kazao je Putin.

On je ocenio da predsednik države kao što je Rusija ima "veliku logu i odgovornost" i da je za njega "veoma važno poverenje gradjana za efikasni i pouzdan rad na mestu predsednika za osiguranje stabilnosti u zemlji". Putin je na izborima podržao kandidaturu potpredsednika vlade Dmitrija Medvedeva i najavio da će, ako on bude izabran za predsednika, preuzeti mesto premijera.

XS
SM
MD
LG