Linkovi

Njujork: UNMIK ostaje dok važi Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti


Da li će i kada misija EU preuzeti nadležnosti UNMIK-a? Odgovarajući na to pitanje, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Brendan Varma rekao je britanskom radiju da UNMIK ostaje na terenu i da obavlja dužnost koja mu je poverena rezolucijom 1244, sve dok Savet bezbednosti UN ne donese drugačiju odluku.

Ako je suditi po stavu Vitalija Čurkina, ambasadora Rusije, koja u martu predsedava Savetom, mandat UNMIK-a će ostati na snazi do daljnjeg, jer Moskva stoji uz rezoluciju 1244 kojom je delovanje međunarodne administracije na Kosovu definisano.

"Rezolucija 1244 ostaje na snazi. UNMIK ostaje do drugačije odluke Saveta, a to se neće dogoditi", kazao je Čurkin.

Ruski ambasador kaže da je u obraćanju kolegama u Savjetu osporio mandat misije EU na Kosovu:

"Zaključio sam da je slanje misije EU na Kosovo nelegalno i da bi svaki pokušaj te misije da preuzme ovlaštenja UNMIK-a bio u suprotnosti sa rezolucijom 1244. Niko se tome nije usprotivio", kaže Čurkin.

Predstavnik generalnog sekretara UN kazao je da je Ban Ki Mun naložio šefu UNMIK Joahimu Rikeru da i dalje radi svoj posao i "učini sve što može da na Kosovu očuva stabilnost i bezbednost svih žitelja ".

U Beču je inače u četvrtak formirana Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, predviđena planom Martija Ahtisarija. Konstitutivnim sastankom rukovodio je upravo šef Evropske misije, holandski diplomata Piter Fejt. Upitan kako će na rad EULEKS-a uticati snažno protivljenje Moskve njenom raspoređivanju na Kosovu, Fejt je kazao da će Misija ostati u bliskom kontaktu sa Rusijom, ako Moskva želi da se pridruži upravljačkoj grupi, ali je dodao da su izgledi za to, u ovom trenutku - mali.

Srpski premijer Vojislav Koštunica osudio je formiranje upravljačke grupe za Kosovo "kao brutalno kršenje međunarodnog prava".

XS
SM
MD
LG