Linkovi

Nikolas Berns: Nikakav pokušaj podele Kosova, bio on nezvaničan, skriven ili de jure


Državni podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns, u četvrtak je ponovo odbacio bilo kakvu mogućnost podele Kosova. On je na konferenciji za novinare u Državnom sekretarijatu podsetio da Sjedinjene Države i evropski saveznici podržavaju nezavisnost Kosova u interesu stabilnog Balkana.

Berns se pridružio novoimenovanom visokom predstavniku Evropske unije za Kosovo, Piteru Fejtu, glatko odbijajući bilo kakvu podelu bivše srpske pokrajine, istovremeno kritikujući pokušaje Srbije da zadrži kontrolu nad tim područjem.

Sjedinjene Države i njihovi evropski partneri su prošle nedelje priznali proglašenje nezavisnosti Kosova, istovremeno obećavajući da će voditi računa o pravima srpske manjine.

Srbi sa severa Kosova i pojedini tvrdokorni političari u Srbiji kažu da bi Beograd, na ovaj ili onaj način, trebalo da nastavi da vodi poslove kosovskih Srba.

Međutim, odgovarajući na pitanja stranih dopisnika u Vašingtonu, ponavljajući prethodne izjave diplomate Evropske unije Pitera Fejta, Berns je rekao da Sjedinjene Države neće tolerisati ili podržati nikakav pokušaj podele, bio on nezvaničan, skriven ili de jure.

Istovremeno, Nikolas Berns je oštro kritikovao srpski stav protiv nezavisnosti Kosova, kako ga je izrazio srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je u članku u listu «Njujork tajms» naglasio da se prema njegovoj zemlji vrši «istorijska nepravda». Treći po rangu zvaničnik Državnog sekretarijata je rekao da argument koji koriste Jeremić i drugi predstavlja hipokriziju i previđa surovo ponašanje Srbije na Kosovu.

«Oni ne mogu da zaborave ono što se dogodilo na Balkanu 1990-ih. Zaista je čudno da se nastavlja, moram da kažem, ruženje od strane vlade u Beogradu onoga što se događa na Kosovu, kada je vlada koja je vladala pre njih – u ime naroda – marširala po Kosovu 1999. i probala da istera milion kosovskih Albanaca iz zemlje ili naravno ono što se događalo nekoliko godina ranije u Bosni.»

U članku u «Njujork tajmsu» Jeremić, čija je vlada ponudila Kosovu visok stepen autonomije, piše da je Srbija žrtva «pogrešno usmerene osvete» međunarodne zajednice. Jeremić ukazuje da priznanje Kosova znači kažnjavanje nove srpske demokratske vlasti za dela «tiranina» - bivšeg srpskog vođe Slobodana Miloševića – koji je, kako Jeremić ističe, činio «gnusne stvari kosovskim Albancima».

Nikolas Berns, koji treba da ode u penziju idućeg meseca, igrao je proteklih godina ključnu ulogu u politici Sjedinjenih Država na Balkanu. On je ponovio da su Sjedinjene Države i glavne saveznice priznale Kosovo u interesu stabilnosti na Balkanu i izrazio uverenje da će nova država jednog dana doći u situaciju da zatraži članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Berns je na isti način izrazio nadu da će i srpske veze sa Sjedinjenim Drtžavama i Evropom nastaviti da jačaju, čim se ohlade strasti u pogledu Kosova.

XS
SM
MD
LG