Linkovi

Najrasprostranjeniji element u svemiru bi mogao da postane jeftiniji


Najrasprostranjeniji element u svemiru - vodonik - krije u sebi ogromnu energiju koja može korisno da se upotrebi, i što je još važnije, ne zagađuje okolinu. Na žalost, na zemlji ga nema u slobodnom stanju već je povezan sa drugim elementima, na primer sa kiseonikom u vodi.

Za njegovo izdvajanje potrebno je uložiti određenu energiju, čime se smanjuje neto energetski potencijal vodonika, a ti proces su skupi i doprinose zagađenju prirode. Zasada je jeftinije prerađivati sirovu naftu u benzin. Naučnici već odavno nastoje da pronađu izlaz iz tog začaranog kruga. Kompanija Kvantum sfir, u američkoj državi Kaliforniji kaže da je uz pomoć nanotehnologije usavršila proizvodnju visokoreaktivnog katalizatora koji znatno povećava efikasnost izdvajanja vodonika iz vode elektrolizom. Štaviše, isti katalizator mogao bi da zameni skupu platinu u vodoničnim generatorima struje.

Nanotehnološke čestice za hiljadu puta povećavaju površinu preko koje prelaze molekuli vode kidajući pri tom vezu između atoma kiseonika i vodonika. Efikasnost elektrolize povećana je za 85 odsto - 10 odsto više od cilja koji je američki Sekretarijat za energetiku postavio za 2010. godinu, kada bi na tržištu trebalo da se pojave prva vozila na vodonični pogon. Pomenuta kompanija kaže da će sa njenom tehnologijom biti moguće konstruisati kućne aparate za proizvodnju vodonika, pa čak i aparate koji bi u samom automobilu izdvajali vodonik iz rezervoara za običnu vodu.


XS
SM
MD
LG