Linkovi

Abas ne isključuje mogućnost povratka na put oružanog otpora


Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da ne isključuje mogućnost povratka na put oružanog otpora Izraelu, napominjući da se u ovom trenutku protivi takvom sukobu.

"U sadašnjem stanju stvari, protivim se oružanoj borbi, jer ne možemo u njoj uspeti, ali možda će u budućnosti stvari biti drugačije", rekao je Abas, lider Fataha.

On je dodao da je ponosan što je baš on "isplio prvi metak otpora" još 1965. godine, naglasivši da je Palestinska oslobodilačka organizacija naučila mnoge širom sveta" kako da pruže otpor i kada ima najviše efekta.

"Mi smo imali čast da predvodimo otpor i učili smo svakoga otporu, uključujući i Hezbolah, koji se obučavao u našim vojnim logorima", rekao je Abas, misleći na libansku šiitsku organizaciju s kojom je izraelska vojska 2006. godine ratovala.

On je ocenio da su se Izraelci i Palestinci našli na opasnoj raskrsnici i da su smanjene šanse da se postigne mirovni sporazum do kraja ove godine, kako je bilo dogovoreno na međunarodnom skupu u Anapolisu, krajem novembra.

Abas je objasnio da trenutna situacija poziva na nastavak napora da se mir postigne kroz pregovore, naglasivši da on ima mandat PLO i palestinskog parlamenta da pregovora. Palestinski predsednik smatra da rivalski Hamas, takođe, podržava pregovore, iako ta organizacija koju Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom, nije u njih uključena. On smatra da Palestinci imaju pravo da izaberu svoje rukovodstvo i najavljuje da, ako narod izabere Hamas, neće oklevati da podnese ostavku na funkciju predsednika. Abas je u nedavnom intervjuu nagovestio da će podneti ostavku i ako ne bude postignut mir s Izraelom ove godine.

XS
SM
MD
LG