Linkovi

Direktor obaveštajnih službi: Beograd dozvolio napad na američku ambasadu


Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Majkl Mekonel kazao je da je srpska vlada odlučila da policija ne reaguje kada su demonstranti, zbog priznanja nezavisnosti Kosova, napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu, uključujući i američku.

Mekonel je to saopštio pred senatskim Odborom za oružane snage. Srpska vlada naredila je policiji da ne interveniše tokom nasilnih demonstracija u Beogradu prošle nedjelje, kazao je direktor centralne obaveštajne agencije Majkl Mekonel.

“Imamo pouzdane informacije da je vlada Srbije donijela odluku da povuče policijske snage i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje.”

Mekonel smatra da će se nasilje u Srbiji nastaviti u manjem obimu, zapitavši se koliko je vlada u Beogradu spremna da kontroliše bilo kakve buduće nemire.

“Postojeće snage mogu sprečiti manje nemire. Međutim, ukoliko se prošire, biće van njihove kontrole. Tako da se postavlja pitanje koliko su srpske vlasti odlučne i da li će podstaći mnogo veće nasilje od onog koje se već dogodilo.”

U okviru istog svedočenja pred senatskim odborom za oružane snage, direktor odbrambene obaveštajne službe, general Majkl Mejpls izrazio je zabrinutost zbog mogućeg izbijanja nasilja u severnoj Mitrovici, ističući međutim da su mirovne snage NATO-a do sada uspevale da osiguraju bezbednu situaciju u tom području.

XS
SM
MD
LG