Linkovi

Danas je prestupni dan koji se pojavljuje svake četvrte godine


Svi znaju da je zemlji potrebno 365 dana da se okrene oko sunca. Međutim to nije u potpunosti tačno, jer joj u stvari treba 365 dana, pet sati, 48 minuta i 46 sekundi.

Ljudi, koji su pravili kalendare nisu znali šta da urade sa tim dodatnim vremenom. A kalendari su bili neophodni kako bi se znalo kad da se zasade usjevi ili proslave vjerski praznici. Stari Grci i Kinezi imali su rješenje za to. Napravili su kalendare koji su uključivali dodatne mjesece svakih devedeset godina. Rimljani su pak imali drugo rješenje. Rimski vladar Julije Cezar je 46 godine napravio novi, julijanski kalendar u kome je svake četiri godine bio dodatni dan. Međutim postojao je problem, jer je julijanska godina bila nešto više od 11 minuta duža od sezonskog ciklusa. Papa Gregorije 13, vjerski lider u većem dijelu Evrope, ustanovio je novi kalendar 1582 kako bi se dani bolje bilježili. Odlučio je da se godinama koje se mogu podijeliti sa četiri doda jedan dan. Godine koje su se završavale sa dvije nule, a koje nijesu mogle biti podijeljene sa 400, međutim nijesu bile prestupne.

Tako da 1700, 1800 i 1900 nijesu bile prestupne godine, dok 1600 i 2000 jesu.

Prestupne godine znači imaju 366 dana, umjesto uobičajnih 365. Dodatni dan na kalendaru je 29. februar, poznat i kao prestupni dan. Ljudi koji su tada rođeni obično slave rođendan 28. februara ili prvog marta.

XS
SM
MD
LG