Linkovi

Obama: Priznanje podrzumeva da se obezbedi da ne bude invazije na Kosovo


Debata predsedničkih kandidata demokratske stranke u Klivlendu, bila je poslednja pred izbore u Ohaju i Teksasu, 4. marta. Hilari Klinton mora da pobedi u obe države ukoliko i dalje želi stranačku nominaciju i pokušala je da pobudi sumnje u Obamine sposobnosti, ne bi li zaustavila momentum koji senatora iz Ilinoja nosi iz pobede u pobedu tokom jedanaest poslednjih nadmetanja.

Izbori u Ohaju i Teksasu držaće se nakon što Rusija izabere novog predsednika. Klinton i Obama saglasni su da će Dmitrij Medvedev kao naslednik koga je birao aktuelni šef države, biti samo produžena ruka Vladimira Putina koji će i dalje voditi glavnu reč kada je u pitanju ruska državna politika.

Upitan kako bi, kao američki predsednik, reagovao na hipotetičku vojnu akciju Rusije na Kosovu, Barak Obama je kazao Amerika ne bi reagovala izolovano i da bi se oslonio na alijansu koja je, u vreme Klintonove administracije pomogla da se konflikti na Balkanu zaustave.

“Nije sve bilo savršeno, ali su sačuvani životi. Stvorili smo uslove da, ne samo Kosovo, već i ostali delovi bivše Jugoslavije izgrade demokratiju i pridruže se široj evropskoj zajednici, kazao je Obama ističući da nezavisnost Kosova ne dovodi u pitanje.

"Priznali smo Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, baš kao i Velika Britanija i mnoge druge zemlje. Mislim da to podrazumeva i određenu obavezu da se obezbedi da ne bude invazije na tu državu”.

Hilari Klinton je, inače, pokušala da objasni oštar ton napada na Obamu koga je tokom nedelje optužila da falsifikuje njene stavove.

“Izbor koji je Obamina kampanja napravila u vezi sa flajerima i promo materijalom bio je veoma uznemirujući”.

Obama je uzvratio da ni on nije pošteđen sličnih napada, ali da ih je shvatio kao pravila igre.

Hilari Klinton više nije favorit i to se videlo po vrlo agresivnom nastupu na početku. Nije preskočila da kritikuje medije koji – po njenom mišljenju – favorizuju rivala.

“Izgleda da se uvek meni prvo postavlja pitanje. Možda biste mogli da pitate Baraka je li mu udobno i treba li mu jastuk da se nasloni?

Hilari Klinton takođe smatra da je borbenost preporučuje kao najbolji izbor za američki narod.

“Znam da nam je potreban borac”.

Obama je na drugoj strani izbegavao direktan konflikt jer je trenutno u prednosti. Čak je pohvalio Klintonovu duhovitu za duhovitu kritiku njegovog oratorskog umeća. Ipak, napao je opet zbog toga što je glasala za upotrebu sile u Iraku što je po njegovim rečima ravno ulozi vozača koji je “autobus survao u jarak”.

Hilari Klinton je potom kazala da žali zbog glasa kojim je odobrena intervencija u Iraku. Ona je pokušala tokom debate da se predstavi kao sposobnija da vodi državnu ekonomiju i sektor bezbednosti. Koliko joj je to pošlo za rukom, znaćemo već u utorak.

XS
SM
MD
LG