Linkovi

Naučnici se ponovo bavili dobrobitima vitamina E u hrani koju jedemo


Nova studija rađena na uzorku od skoro 700 Italijana, starosti 65 godina i više, pokazala je da prirodni izvori tog vitamina potpomažu pokretljivost.

Bacite pogled na police u tipičnom supermarketu i videćete veliki izbor izvora vitamina E: zeleno lisnato povrće, cerealije, ulja od povrća i koštunjavo voće, samo su neki od primera. Naučnici kau da vitamin E, u svom prirodnom obliku, štiti organizam od kardiovaskularnih bolesti i raka. Doktor Benedeta Bartali sa univerziteta Jejl jedna je od autora nove studije, koja vitamin E dovodi u vezu sa nivoima pokretljivosti kod starijih osoba.

«Naši rezultati pokazali su da je samo vitamin E povezan sa postepenim opadanjem nivoa fizičkih funkcija», kaže ona.

Od 1998. do 2003. Bartali i njene kolege studirali su nivoe hranljivih materija u krvi kod 698 Italijana i Italijanki starijih od 65 godina. Naučnici su upoređivali njihovu pokretljivost dok hodaju, ustaju, sedaju i održavaju ravnotežu. Tokom trogodišnjeg perioda, kod polovina starijih učesnika nivo pokretljivosti se smanjio, a niži nivoi vitamina E imali su veze sa tim. Bartali i ostali naučnici kažu da je potrebno još istraživanja kako bi se odgovorilo na pitanje zašto vitamin E pravi takvu razliku.

«Ukoliko bi uspeli da utvrdimo faktore koji doprinose opadanju nivoa pokretljivosti kod starijih, mogli bi da razvijemo strategije za prevenciju ili usporavanje štetnih posledica», kaže dr Bartali.

Osamdesetjednogodišnja Lois Akampora trudi se da jede zdravu hranu i šeta svaki dan. Međutim, što je starija, priznaje da primećuje fizičke i mentalne promene.

«Svakako ću obratiti veću pažnju na to koliko unosim vitamina E, zato što je to važno za mene», ističe ona.

Naučnici preporučuju dnevnu dozu od 15 do 30 miligrama vitamina E iz povrća i žitarica. Američki instituti za zdravstvo navode da vitamin E iz prirodnih izvora ima mnogo veći uticaj u zaštiti organizma od bolesti, nego što je slučaj sa sintetičkim vitaminima.

XS
SM
MD
LG