Linkovi

Dvoje demokratskih kandidata vode veoma izjednačenu trku u Teksasu


Kako se približava 4. mart, kada se u Teksasu održavaju primarni izbori, kandidati iz obe partije se bore za glasove velike hispanske zajednice. Više od trećine stanovnika Teksasa su Hispanci, oko 11 odsto su Afroamerikanci dok je belaca, koje ponekad nazivaju Anglosima, sada malo manje od polovine. Uticaj Hispanaca na primarne izbore Demokratske partije zavisiće od izlaska birača i organizacije.

Demokratski rivali Hilai Klinton i Barak Obama emituju predizborne spotove na španskom jeziku ovde u Teksasu i vode intenzivnu kampanju u izrazito hispanskim oblastima. Njihova trka za partijsku predsedničku nominaciju je veoma izjednačena i računa se svaki glas. Medjutim, Hispance nije lako ubediti kao druge zajednice. Kandidati troše novac na reklame na španskom jeziku, ali istraživanja javnog mnjenja ipak pokazuju da većina Hispanaca ovde dobija vesti na engleskom. Hilari Klinton ima najjače i najduže odnose sa teksaškim Latinosima, koji su zadovoljni programima koje je promovisao njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton. Jedan od najjačih pristalica senatorke Hilari Klinton u Hjustonu je biznismen Gregori Kompejn.

«Ja sam treća generacija Hispanaca. Rodjen sam ovde, moji roditelji su rodjeni ovde, ali nekada davno, moj deda je maštao o zemlji mogućnosti i ja sada želim da dostignem taj san za našu zajednicu i nastavim da gradim taj most.»

Kompejn je kao donaciju Hilari Klinton stavio na raspolaganje jednu od svojih zgrada njenom lokalnom izbornom štabu. On kaže da je imigracija veoma važno pitanje i da mu se svidja podrška koju Hilari Klinton ima za sveobuhvatnu reformu. On nju vidi i kao kandidata sa najviše iskustva. Medjutim, Tomas Servelo, takodje Hispanac iz Hjustona, radi kao volonter za Baraka Obamu.

«Bio sam sa Obamom od samog početka. Mislim da on zna kako da se poveže sa ljudima. On je povezan sa Hispancima. I moji prijatelji koji su Hispanci su uz mene, uz Obamu. On zna kako da razgovara sa svakim, ne samo sa ljudima koji su ranije bili ovde, nego i sa onima koji su sada i mislim da je on prava osoba za predsednbika.»

Servelo kaže on ne vidi problem zbog Obaminog pomanjkanja iskustva i kaže da je siguran da će senator izabrati dobar tim savetnika koji će mu pomoći da upravlja. Profesor političkih nauka sa Rajovog univerziteta Erl Blek je koautor knjige «Podeljena Amerika: Surova borba za vlast u američkoj politici». On kaže da bi, istorijski niska izlaznost hispanskih glasača, u odnosu na visoku izlaznost Afroamerikanaca, mogla da podrije strategiju senatorke Klinton u Teksasu.

«Generalno, Obama ima prednost, jer je afroameričko biračko telo manje na papiru, ali je mnogo bolje organizovano i mnogo koncentrisanije u velikim gradovima u Teksasu. Hilari Klintonće biti mnogo teže da motiviše mnogo veću grupu Hispanaca u Teksasu, koji na papiru deluju kao njene pristalice, ali koji možda neće izaći u dovoljnom procentu.»

Takodje, hispanska populacija, koju čine imigranti, mnogo je veća od broja Hispanaca koji mogu da glasaju. Erl Blek kaže da deset uzastopnih Obaminih pobeda na primarnim izborima u drugim državama i poziv mladim glasačima, daju senatoru iz Ilinoisa mogućnost da pobedi Hilari Klinton u Teksasu, uprkos njenom dugogodišnjem radu na učvršćenju podrške.

«Država kao što je Teksas, koja je izgledala kao velika prednost za Hilari Klinton, najverovatnije će biti velika trka i svakako ne možete isključiti pobedu Baraka Obame u Teksasu.»

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da dvoje demokratskih kandidata vode veoma izjednačenu trku u Teksasu. Hilari Klinton i dalje ima vodeću poziciju medju Hispancima i ženama, ali bi Obama i tu mogao da joj oduzme glasove, kao što je bio slučaj nedavno u Viskonsinu i drugim državama.

XS
SM
MD
LG