Linkovi

Iglberger: Mnogi ne shvataju važnost Kosova za Srbe i Srbiju


Bivši američki državni sekretar i ambasador u Jugoslaviji, Lorens Iglberger, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo se na razloge podrške Vašingtona nezavisnosti Kosova, značaj Kosova za Srbe, pitanje prava na samoopredeljenje i mogući povratak srpskih izbeglica.

Iglberger: Pre svega, Bušova administracija, razmatrajući kosovsko pitanje, odlučila je da podrži nezavisnost smatrajući da e to najbolje konkretno rešenje, mada se ja ne slažem sa tom odlukom, i da će se time izbeći dalji pritisci kosovskih Albanaca za nezavisnost i otkloniti regionalna nestabilnost. Što se tiče značaja Kosova, mislim da mnogi u Americi i drugde u svetu ne shvataju istorijsku važnost Kosova za Srbe i Srbiju. Kosovo je oduvek bilo srce Srbije, njenje državnosti, njenog verskog opredeljenja. To znam i iz ličnog iskustva kao ambasador u bivšoj Jugoslaviji - da Srbi smatraju Kosovo Srbijom. Ta privrženost Srba Kosovu nije poznata i shvaćena u inostranstvu, dakle ne samo u SAD, već i drugde, te otuda možda i takav odnos prema tom pitanju.

Glas Amerike: U Srbiji se očekivalo da će EU i SAD podržati rezoluciju 1244 i medjunarodno pravo u pogledu budućeg statusa Kosova?

Iglberger: Tom rezolucijom se potvrduje da je Kosovo deo Srbije, ali to ne prihvataju kosovski Albanci, a zapad je nakon perioda od nekoliko godina odlučio da ignoriše tu rezoluciju.

Glas Amerike: Da li je nezavisnošću Kosova uspostavljen presedan?

Iglberger: Javno sam to rekao, a i u komentaru u “Vašington Tajmsu”, da je jedan od razloga što nisam podržao proglašenje nezavisnosti i činjenica da smo priznanjem nezavisnosti te pokrajine uspostavili presedan i mislim da ćemo zažaliti zbog te odluke, pošto će i neke druge zemlje reći - eto medjunarodna zejednica je priznala nezavisnost pokrajine koja je bila deo jedne suverene zemlje, i zašto da i mi to ne pokušamo. To bi mogli da kažu Baski u Španiji, Kurdi u Turskoj ili Čečeni u Rusiji, itd. Dakle, imate brojne entitete koji će poželeti da postanu nezavisni, i možda oni neće ostvariti svoje ambicije, ali u svakom slučaju uspostavljen je putokaz.

Glas Amerike: Neki analitičari se pitaju iz kog razloga Srbi na severu Kosova ili u Republici Srpskoj nemaju isto takvo pravo na samoopredeljenje?

Iglberger: Pošto je sada uspostavljen presedan, Republika Srpska će tvrditi da bi taj entitet trebalo da se pripoji Srbiji, ili sever Kosova, i mada to nisu urgentna pitanja, kao što je bila eksplozivna situacija na Kosovu, takve mogućnosti sada postoje.

Glas Amerike: Kakve su mogućnosti za povratak srpskih izbeglica na Kosovo?

Iglberger: Prvo, nisam siguran da li bi ti Srbi bili spremni da se vrate, pošto bi bili manjina u zemlji u kojoj vlasti neće gledati povoljno na njihov povratak i mogli bi da budu predmet terorističkih napada. S druge strane, srpske izbeglice bi mogle da se vrate ukoliko bi medjunarodna zajednica naložila vlastima u Prištini, da im omogući povratak i odgovrajući smeštaj, što bi Albanci morali da prihvate, mada ne vidim da bi se to dalo lako ostvariti, ali je svakako moguće ako bi medjunarodna zajednica insistirala na tome. Ukoliko to ne bi moglo da se ostvari, u tom slučaju bi medjunarodna zajednica morala da obezbedi sredstva za izbeglice u Srbiji. Takodje želim da ukažem da samo Kosovo nije ekonomski održivo i da će mu biti potrebna medjunarodna pomoć, ćiji najveći deo će obezbediti SAD.

Glas Amerike: U kom će se pravcu kretati budući odnosi izmedju Beograda i Vašingtona i Moskve i Vašingtona?

Iglberger: Dok sam bio ambasador u bivšoj Jugoslavji, odnosi izmedju Srbije i SAD su bili dobri, kao i način na koji su Srbi tretirali Amerikance. Mislim da toga više nema. Naša podrška nezavisnosti Kosova je -videli smo to i na televiziji, jasno doprinela da ti odnosi više ne budu tako bliski. Pošto smo mi učestvovali u ovakvom rešenju budućeg statusa Kosova, trebalo bi da sada pomognemo da se situacija u tom delu sveta stabilizuje. Što se tiče Rusije, mi imamo dosta problema sa tom zemljom, a ovo je još jedan dodatni. Ono što bi trebalo da shvatimo jeste da odnosi izmedju Srba i Rusa traju vek vekovima, da ta dva naroda vezuje zajednička vera i da su slovenska braća. Mislim da će Rusi nastaviti da odbacuju nezavisnost Kosova koja je nametnuta Srbiji. U vezi sa američko-ruskim odnosima, mislim da će Rusi zagorčavati naš život kad god to budu mogli, posebno u UN, ali ne mislim da će to naneti preveliku štetu odnosima naše dve zemlje.

XS
SM
MD
LG