Linkovi

Medvedev: Priznanje nezavisnosti Kosova dovelo Evropu u tešku situaciju


Čovek koji će u nedelju gotovo sigurno biti izabran za predsednika Rusije, Dmitrij Medvedev, izjavio je da nezavisnost Kosova ugrožava bezbednost i stabilnost na Balkanu.

U okviru predizobrne kampanje u Njižnom Novgorodu u centralnoj Rusiji, on je rekao da je priznanje nezavisnosti Kosova 17. februara od strane Zapada, dovelo Evropu u – kako se izrazio – tešku situaciju. Dovoljna je varnica i – razbuktaće se sukob, rekao je Medvedev, dodavši da Sjedinjene Države ne rizikuu ništa, jer su daleko, ali da bi do sukoba moglo da dođe u Evropi. Stvara se još jedan region nestabilnosti, međunarodnog kriminala i trgovine drogom, a ta zla bi mogla da se prošire po Evropi i po našoj zemlji, naglasio je Dmitrij Medvedev.

On je obećao da će Moskva nastaviti da pruža političku podršku Srbiji. Na drugoj strani, organizacija Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, optužila je nekoliko srpskih ministara da koriste otcepljenje Kosova za potpirivanje regionalne zategnutosti. U najnovijem saopštenju, organizacija navodi pet slučajeva nasilja koji su se dogodili tokom protekle nedelje i traži od Beograda da jednoglasno istupi protiv nemira u regionu.

XS
SM
MD
LG