Linkovi

Nezamenjiva uloga interneta u predizbornim kampanjama u SAD


Mada se Internet koristi u izbornim kampanjama u Sjedinjenim Državama još od 1990-tih, važnost mreže porasla je dramatično tokom aktuelne kampanje za Belu Kuću. U ovom segmentu serije «Kako Amerika bira», novinar Glasa Amerike Džefri Jang objašnjava kako kandidati i njihove partije strateški koriste sajberspejs.

HILARI KLINTON: «Objavljujem da ću formirati komisiju za procenu predsedničkih šansi».

MIT ROMNI: «Objavljujem svoju nameru da se kandidujem za predsednika Sjedinjenih Država».

BARAK OBAMA: «Objavljujem kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država».

Ako se takmičite za Belu Kuću 2008., mesto da budete vidjeni – i pridobijete što veći broj glasača – je Internet.

Televizija je promenila američku političku scenu 1950.-tih i 60.-tih. Predeset godina kasnije, Internet je u velikoj meri proširio način na koji kandidati komuniciraju sa biračima. I obrnuto. U predsedničkoj trci 2008. kada se kandidati pojave negde i iznesu svoje stavove….

MIT ROMNI: «Ja volim Ameriku. I ja verujem u gradjane Amerike».

Video snimak toga postavlja se na veb sajt kampanje.

«Već dvadeset godina, Vašington govori o reformi zdravstvenog sistema i nije ništa reformisao. Ja imam plan da smanjim troškove i pokrijem svakoga,» poručuje senator Barak Obama.

Za razliku od televizije, taj video snimak može da se pogleda na Internetu neograničen broj puta, bez dodatnih troškova kandidata.

Kampanje rado koriste Internet zato što na njemu poruke stižu do birača bez mešanja komentatora ili drugih koji bi doveli u pitanje ono što kandidati žele da birači čuju.

«Mi ćemo okončati ovaj rat, omogućiti zdravstvenu zaštitu svima i bićemo energetski nezavisni,» kaže Hilari Klinton u svom oglasu na vebu.

Uloga prikupljanja sredstava za kampanju putem interneta je takodje ogromna. U stvari, većina veb sajtova kandidata ima poziv za prikupljanje novca na prvoj stranici koju korisnici vide.

«Odlučio sam da je način na koji ja mogu da doprinesem da se naša zemlja vrati na pravi put taj da služim u američkom Senatu,» poručuje demokrata Mark Vorner.

Ne koriste samo predsednički kandidati Internet. Kandidati za državne institucije, poput Senata, takodje rado koriste Internet za komunikaciju i prikupljanje novca. Jedna od najvećih razlika izmedju televizije i interneta je ta što Internet dozvoljava dvosmernu komunikaciju izmedju kandidata i potencijalnih pristalica.

MIT ROMNI: «Ovo je prvi sastanak baziran na internetu».

I, dok se Internet pridružuje televiziji kao moćno sredstvo u kampanji, on može da bude i kontraproduktivan, kako objašnjava Bendžamin Ginsberg sa univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu.

«Televizija na neki način može da poremeti odnos snaga u korist političara. Ona može da promeni sadržaj onoga što vidite. Internet, na neki način može da taj odnos snaga vrati ka pojedincu zato što na njemu mogu da se objave i video snimci ili fotografije za koje političari ne bi želeli da budu vidjeni i prikazani, na primer, na portalu Youtube».

Profesor Ginsberg i drugi analitičari kažu da će moć interneta kao orudja političke komunikacije nastaviti da raste – možda do tačke kada će jednoga dana, i sami izbori biti sprovodjeni klikom miša.

XS
SM
MD
LG